Çin'den Tayvan ablukasý! 26 hava aracý ve 4 gemi tespit edildi
ABONE OL

Bakanlýðýn açýklamasýnda, 26 hava aracýndan 15'inin, Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný geçtiði ve Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettiði sahada uçtuðu belirtildi.

Açýklamada, 4 "J-10", 6 "J-16" savaþ uçaðý, "Y-8 ASW" tipi deniz devriye uçaðý, "CH-4" tipi silahlý, "BKZ-005" ve "BKZ-007" tipi silahsýz askeri dronlar ile "Z-9" tipi askeri helikopterin Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiði ve ADIZ'ýn güney bölümüne uçtuðu bilgisi paylaþýldý.

Ada çevresinde tespit edilen 26 hava aracý ve 4 geminin elektronik takip vasýtalarý, devriye uçaklarý, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiði kaydedildi.

Çin, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin Aðustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artýrmýþ, Tayvan Boðazý'ný ayýran itibari "orta çizgi"yi geçtiði uçuþlarý düzenli hale getirmiþti.

Ada'yý topraklarýnýn parçasý olarak gören Pekin, "tek Çin ilkesi"ni vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler'de (BM) ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.