Çin'den Tayvan tepkisi: Bu uluslararasý toplumun evrensel kabulüdür
ABONE OL

Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Cao Licien, günlük basýn toplantýsýnda, dünyada sadece "Tek Çin" olduðunu belirterek, "Tayvan da Çin'in ayrýlmaz bir parçasýdýr. Tek Çin ilkesi uluslararasý iliþkilerin ve uluslararasý toplumun evrensel kabulüdür." dedi.

Çin'in Tayvan konusundaki tutumunun açýk olduðunu vurgulayan Sözcü Cao, "Biz herhangi bir ülkenin Tayvan ile resmi temas kurmasýna, Tayvan bölgesinin herhangi bir resmi doðasý olan anlaþma ve örgüte katýlmasýna kesinlikle karþý çýkýyoruz." ifadelerini kullandý.

Tayvan, Çin'in 17 Eylül'de yaptýðý baþvurunun ardýndan, Pekin'in üye olmasý halinde kendi üyeliðini engelleyeceði gerekçesiyle bugün anlaþmaya katýlmak üzere baþvuru yapmýþtý.

- Çin-Tayvan anlaþmazlýðý

Çin'de Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan çýkan iç savaþta Mao Zedong liderliðindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarý ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunu ilan etmesi üzerine Çan Kayþek liderliðindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleþip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarýnýn Ada'da devam ettiðini ileri sürerek baðýmsýzlýk ilan etmiþti.

Bu giriþim Çin tarafýndan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmiþti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayýda ülkenin diplomatik iliþki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardýndan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapýlan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meþru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ýn uluslararasý örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmiþti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasý toplumda sadece kendilerinin temsil ettiðini savunuyor ve Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, BM'de ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor.