Çin'den Tayvan'a açýk tehdit! Tarihsel eðilimin altýnda ezilecek
ABONE OL

Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Vang Výnbin, Pekin'de düzenlenen olaðan basýn toplantýsýnda, Çin ordusunun bu sabah baþlattýðý tatbikata iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusu (ÇHKO) Doðu Cephesi Komutanlýðýna baðlý birliklerin yürüttüðü müþterek tatbikatýn, Çin'in ulusal güvenliðini ve toprak bütünlüðünü savunmayý, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný savunan ayrýlýkçýlarý ve onlarýn eylemlerini bastýrmayý ve dýþ müdahaleler ile provokasyonlara karþý uyarý amacý taþýdýðýný belirten Sözcü Vang, þunlarý kaydetti:

"Tayvan, Çin'in ayrýlmaz bir parçasýdýr. Bu hem tarihsel gerçek hem hakiki statükodur ve gelecekte de öyle olmayý sürdürecektir. Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý baþarýsýzlýða mahkumdur. Çin halký, egemenliðini ve toprak bütünlüðünü savunmaktan caydýrýlamaz. 1,4 milyar Çinli ayrýlýkçý eylemlere karþý koyacak, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý arayýþýnda olanlar, Çin'in yeniden birleþmesine yönelik tarihsel eðilimin altýnda ezilecektir."

Vang, ABD'ye, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný savunan ayrýlýkçýlarý desteklemeye, onlarla suç ortaklýðý yapmaya ve Çin'in iç iþlerine karýþmaya son verme çaðrýsýnda bulunurken, "Çin'in egemenliðini ve toprak bütünlüðünü tehlikeye atacak her giriþim, Çin'in kararlý tepkisiyle karþýlaþacaktýr." ifadesini kullandý.

- "MÜÞTEREK KILIÇ-2024A"

Çin, Tayvan'ýn yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve baþlamasýndan 3 gün sonra Ada ve çevresini kuþatan kapsamlý askeri tatbikata baþladýðýný duyurmuþtu.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun Doðu Cephesi Komutanlýðýndan yapýlan açýklamada, "Müþterek Kýlýç-2024A" adý verilen 2 gün sürecek tatbikatýn, Tayvan Boðazý, Tayvan Adasý'nýn kuzey, güney ve doðu bölgeleri ile ana kara yakýnýndaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adalarý çevresinde yürütüleceði bildirilmiþti.

Çin ordusunun kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katýldýðý tatbikatýn, baðýmsýzlýða yönelik eylemleri cezalandýrma ve dýþ güçlerin müdahalesine karþý uyarý amaçlý olduðu vurgulanmýþtý.

Tayvan Savunma Bakanlýðý ise, yayýmladýðý açýklamada, tatbikatý kýnayarak, bunun Çin'in saldýrgan askeri zihniyetini gözler önüne serdiðini, bölgesel barýþ ve istikrara zarar vereceðini ifade etmiþti.

- LAÝ'NÝN YEMÝN TÖRENÝNÝN ARDINDAN GELDÝ

Tayvan'ýn çevresinde abluka oluþturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayýs'taki yemin töreninin ardýndan geldi.

Tayvan'da 13 Ocak'taki baþkanlýk seçimini kazanan iktidardaki Demokrat Ýlerici Partinin (DPP) adayý Lai Ching-te, bu hafta baþýnda yemin ederek görevine baþlamýþtý.

Lai, baþkan olarak yaptýðý ilk konuþmada, Tayvan Boðazý'nýn iki yakasýndaki statükoyu koruma sözü verirken, Çin'e, Tayvan'ý askeri olarak tehdit etmeye son vermesi çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Tayvan hükümetinin egemenliðe, demokrasiye, özgürlüðe ve statükonun korunmasýna baðlý kalacaðýný dile getiren Lai, "Anayasaya göre Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) egemenliði bütün olarak halka aittir. Çin Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti, birbirinin boyunduruðunda deðildir." diye konuþmuþtu.

- ÇÝN, LAÝ'NÝN KONUÞMASINA TEPKÝ VERMÝÞTÝ

Pekin yönetimi, Lai'yi baðýmsýzlýk arayýþýnda olacaðýna dair "tehlikeli iþaretler" verdiði gerekçesiyle eleþtirmiþti.

Çin'in Tayvan Ýliþkileri Ofisi Sözcüsü Çýn Binhua, yaptýðý açýklamada, Lai'nin konuþmasýnýn, onun "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý için çalýþan biri" olduðunu gözler önüne serdiðini savunarak, "Lai'nin konuþmasý, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý duruþuna inatla baðlý kalýyor, ayrýlýkçýlýk yanýlgýsýný teþvik ediyor ve baðýmsýzlýk için dýþ güçlere bel baðlayarak Tayvan Boðazý'nýn iki yakasý arasýnda cepheleþmeyi kýþkýrtýyor." görüþünü dile getirmiþti.

Tayvan Ýliþkileri Ofisi, ertesi gün yayýmladýðý daha sert tondaki yazýlý açýklamada ise Lai'nin konuþmasýnýn, "çatýþma, provokasyon, aldatma ve yalanlarla dolu olduðunu" ve "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý duruþunu daha radikal ve riskli hale getirdiðini" savunmuþtu.

- ÇÝN, LAÝ'YÝ "BAÐIMSIZLIK YANLISI" VE "AYRILIKÇI" GÖRÜYOR

Lai, Çin tarafýndan "baðýmsýzlýk yanlýsý" ve "ayrýlýkçý" görülüyor. Çinli yetkililer, seçim öncesinde Lai'yi birçok kez "iflah olmaz", "sorun çýkaran" gibi ifadelerle anmýþtý.

Pekin yönetimi, seçim arifesinde Lai'nin Tayvan'ý baðýmsýzlýk doðrultusunda "tehlikeli bir yola" sokacaðý uyarýsý yapmýþ, seçilmesi halinde çatýþma ve savaþ riskinin doðabileceði imasýnda bulunmuþtu.

Çin'in tepkisi, DPP'nin genel siyasi çizgisine karþýtlýðýndan kaynaklanýyor. Parti, Ada'nýn egemenliðinden taviz verilmemesini, fiili baðýmsýzlýðýnýn korunmasýný savunan siyasi çizgiyi temsil ediyor.

Tayvan'da çok partili döneme geçilmesinden sonra kurulan DPP, Çin'deki iç savaþta komünistlerle mücadele eden kurucu parti Koumintag'ýn "Çin'in meþru temsilcisi olma iddiasýndan" çok "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý" fikrine yakýn duruyor.

- ÇÝN-TAYVAN ANLAÞMAZLIÐI

Çin'de Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan Çan Kay-þek liderliðindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) ile Mao Zýdong önderliðindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasýnda yaþanan iç savaþta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunu ilan etmiþti.

Ýç savaþý kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleþip, 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarýnýn Ada'da devam ettiðini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuþtu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýndaki ayrýlýk hala sürüyor.

Son yýllarda Tayvan üzerindeki askeri baskýyý artýran Pekin yönetimi, Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.