Çin'den Tayvanlýlara seçim mesajý
ABONE OL

Çin'in Tayvan Ýliþkileri Ofisi Direktörü Song Tao, yeni yýlýn ilk iþ gününde yayýmladýðý yazýlý mesajda, Tayvan'ýn Çin ile birleþmesinin ancak Boðaz'ýn iki yakasýndaki halklarýn ortak çabasýyla mümkün olabileceðini vurguladý.

Birleþmeyi "bin yýllýk görev" olarak niteleyen Song, "Tayvanlý yurttaþlarýmýz tarihin doðru tarafýnda yer almalý, iliþkilerin yeniden barýþçý geliþim doðrultusuna girmesini ve anavatan ile barýþçý yeniden birleþmeyi teþvik etmeli." ifadesini kullandý.

Song, Pekin yönetiminin, barýþý korumak için "vatansever ve birleþme yanlýsý güçleri destekleyeceðini" ve "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýna ve dýþ müdahaleye karþý çýkacaðýný" kaydetti.

- Pekin DPP ve Lai'nin çizgisinden rahatsýz

Çinli diplomat, mesajýnda seçime katýlacak partilere veya adaylara doðrudan iþaret etmekten kaçýnsa da Pekin yönetiminin, iktidardaki Demokratik Ýlerici Parti (DPP) ve seçimdeki adayý, Baþkan Yardýmcýsý Lai Ching-te'nin Tayvan'ýn fiilen baðýmsýzlýðýný korumaya yönelik tavrýndan rahatsýz olduðu biliniyor.

Pekin sözcüleri, çoðu zaman Lai'yi "ayrýlýkçý" ve "sorun yaratan" olarak yaftalamaktan kaçýnmýyor.

Çin'in Tayvan Ýliþkileri Ofisi Sözcüsü Çýn Binhua, dün, görev süresi mayýsta dolacak olan Tsai Ing-wen'in, Ada lideri olarak son yeni yýl mesajýyla ilgili yaptýðý açýklamada, "Tayvan halkýnýn, iktidar partisinin politikalarýnýn verdiði büyük zararý ve yýkýmý anlamalarýný umduðunu" dile getirmiþti.

Çýn, Pekin'de düzenlenen basýn toplantýsýnda, "Tsai Ing-wen'in çizgisinde ilerlemeyi sürdürmek, baðýmsýzlýðýn, provokasyonun ve ihanetin yoluna girmek demektir. Bu Tayvan'ý barýþtan ve refahtan uzaklaþtýracak, savaþa ve çöküþe daha fazla yaklaþtýracaktýr." ifadesini kullanmýþtý.

DPP'nin seçimi kazanmasý halinde Çin ile Tayvan arasýnda gerilimlerin artacaðý tahmin ediliyor.

- Çin-Tayvan anlaþmazlýðý

Çin'de Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan Çan Kay-þek liderliðindeki Çin Milliyetçi Partisi (KMT/Koumintag) güçleri ile Mao Zýdong önderliðindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasýnda yaþanan iç savaþta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunu ilan etmiþti.

Ýç savaþý kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleþip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarýnýn Ada'da devam ettiðini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuþtu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýndaki ayrýlýk hala sürüyor.

Son yýllarda Tayvan üzerindeki askeri baskýyý artýran Pekin yönetimi, Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.