Çin'den tehlikeli yakýnlaþma! Bölgede gerilim had safhada!
ABONE OL

Çin Sahil Güvenlik gemisinin Kinmen adasýna 2 km yaklaþmasý üzerine Tayvan, barýþýn korunmasý çaðrýsýnda bulundu. Gemi takip verilerine göre Çin Sahil Güvenliði (CCG), Tayvan'ýn Kinmen adasý yakýnlarýndaki devriyelerini arttýrýyor. Salý sabahý bir sahil güvenlik gemisinin adaya 2 kilometre kadar yaklaþtýðý gözlemlendi.

CCG gemisi "Zhongguohaijian 8029", Salý günü Kinmen'in kuzeybatý kýyýsýndan sadece 1.1 deniz mili uzak konumdaydý. Radio Free Asia tarafýndan analiz edilen verilere göre bu konum, Tayvan'ýn dýþ adalarýnýn etrafýndaki "yasak sular" olarak adlandýrýlan bölgenin oldukça içinde yer alýyor. Tayvan'ýn kontrolü altýndaki dýþ adalar ile Çin anakarasý arasýnda "yasak sular" ve "kýsýtlý sular" olarak adlandýrýlan sýnýrlar, 1992 yýlýnda Tayvan tarafýndan belirlenmiþti. Çin, bu sýnýrlarý hiçbir zaman resmi olarak tanýmamýþ olsa da þimdiye kadar her iki taraf da bu sýnýrlara saygý gösteriyordu.

"Yasak sular", Kinmen adalarý çevresinde Çin kýyýlarýnýn kuzeybatýya doðru kabaca 4 km uzanan karasularýný ifade ediyor. "Kýsýtlý sular" ise biraz daha güneye, yaklaþýk 8 km'ye kadar uzanýyor. CCG gemilerinin adalarýn yasak sularýna girmediði gibi Tayvan kolluk kuvvetlerine ait gemiler de bu sulardan dýþarý çýkmýyor.

Bu son geliþme, 14 Þubat'ta Kinmen sularýnda bir Çin balýkçý teknesinin alabora olmasý ve iki mürettebatýn ölümüyle sonuçlanmasý ardýndan bir hafta boyunca gerilime sebep oldu. Pekin olayý kýnadý ve "balýkçýlarýn can ve mal güvenliðini korumak için" düzenli devriye gezme sözü verdi.

BARIÞ ÇAÐRISI

Pazartesi günü Çin, Kinmen çevresindeki bölgeye dört gemi gönderdi ancak bu gemiler adanýn yasak sularýna girmedi. Tayvan Sahil Güvenlik Ýdaresi (CGA), ayný gün CCG personelinin Kinmen adalarý yakýnlarýnda Tayvan'a ait bir yolcu gemisini denetlediðini açýkladý.

CGA'nýn açýklamasýna göre, altý sahil güvenlik görevlisi içinde 11 mürettebat ve 23 yolcu bulunan 'King Xia' adlý gezi gemisine çýkarak "seyir planýný, gemi belgelerini, kaptan ve mürettebat lisanslarýný ve kaptanýn imzasýný" inceledi.

Tayvan gemisinin Wushajiao yakýnlarýndaki alçak kum setlerinden kaçýnmak için rotasýndan biraz saptýðýný kabul eden CGA, Çinli turist teknelerinin yanlýþlýkla Tayvan kontrolündeki sulara girdiði ve Tayvan tarafýnýn onlarý uzaklaþtýrmak için sadece sözlü uyarýlarda bulunduðunu iddia etti.

Açýklamada, "Tayvan sahil güvenliði Çin'i barýþý korumaya ve Kinmen çevresindeki sularda sükûneti ortaklaþa sürdürmeye çaðýrýyor" sözlerine yer verildi.

Tayvan'ýn Okyanus Ýþleri Konseyi Baþkaný Kuan Bi-ling, gazetecilere yaptýðý açýklamada eðlence gemisinin denetiminden bahsetti, "Bunun halkýmýzýn duygularýna zarar verdiðini ve insanlarý paniðe sürüklediðini düþünüyoruz." diyerek uyarýda bulundu. Bu yaný sýra Savunma Bakaný Chiu Kuo-cheng, ordunun daha fazla gerginlikten kaçýnmak adýna aktif olarak müdahale etmeyeceðini ekledi.

Taipei'deki Ulusal Savunma ve Güvenlik Araþtýrmalarý Enstitüsü'nde analist olan Su Tzu-yun, "Tayvan, herhangi bir karýþýklýðý önlemek için Kinmen çevresindeki bölgeyi uluslararasý hukuka uygun þekilde "iç[yasak]sular" olarak tanýmlayarak Çin'e karþý iyi niyetini zaten gösterdi. Bu, Çin'in durumu kasýtlý olarak ileri boyutlara taþýma çabasýdýr." ifadelerini kullandý.

Haritada Kinmen, Çin'in Fujian eyaletinden 10 kilometre (6,2 mil) daha az, Tayvan'ýn anakarasýndan 180 kilometre (112 mil) daha uzakta bir takýmada konumunda. Son zamanlarda adada Çin insansýz hava araçlarýnýn sýk sýk uçuþ yaptýðý da kayýtlara geçti.