Çin'e ait roket yanlýþlýkla köye düþtü: 'Son derece zehirli, soluyan herkes yakýnda zor zamanlar geçirecek'
ABONE OL

Sosyal medyada yer alan görüntülerde, roketin Cumartesi günü Çin'in güneybatýsýndaki bir köyün yakýnýna düþtüðü ve parlak sarý bir duman sýzdýrdýðý görülüyor.

Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping, ülkesini ileri düzey bir uzay gücü haline getirme sözü verirken, ABD de dahil olmak üzere diðer büyük dünya güçleriyle rekabet etmek için bu alanda çalýþmalarý hýzlandýrma talimatý verdi. Çin'in son yýllarda uzaya gönderdiði roketlerin sayýsý artarken bu roketlerden bazýlarý ise yaþanan teknik arýzalarýn ardýndan sýklýkla yerleþim yelerine düþmesi vatandaþlarýn tepkisiyle karþýlaþýyor.

Bunun son örneði ise geçtiðimiz Cumartesi günü yaþandý. Çin'in Long March 2C roketinin, Fransýz Uzay Ajansý (CNES) ile ortaklaþa geliþtirilen bir uyduyu fýrlattýðý sýrada, itici roketlerden birinin kontrolsüzce iniþ yapmasý Pekin'e yönelik eleþtirilerin artmasýna neden oldu.

Sosyal medyada yayýnlanan görüntülerde, roket parçalarýnýn bir köyün yakýnýna düþtüðü ve bir ucundan sarý dumanýn yükseldiði görülüyor.

star.com.tr'nin CNN'den aktardýðý habere göre, paylaþýlan görüntülerin ülkenin, güneydoðusundaki Guizhou eyaletindeki Þianqiao köyü kaydedildiði belirlendi.

Görgü tanýklarý, enkazýn yere düþmesinin ardýndan büyük bir patlama sesi duyduklarýný söyleyerek, "Keskin bir koku ve patlama sesi vardý" ifadelerini kullandý.

SON DERECE ZEHÝRLÝ

Stokholm Uluslararasý Barýþ Araþtýrma Enstitüsü'nde roket uzmaný ve yardýmcý kýdemli araþtýrmacý olan Markus Schiller, enkazýn nitrojen tetroksit ve simetrik olmayan dimetilhidrazinden (UDMH) oluþan sývý bir itici gaz kullanan Long March 2C roketine ait gibi göründüðünü söyledi.

Schiller, "Bu kombinasyon her zaman bu turuncu duman izlerini yaratýyor. Söz konusu duman son derece zehirli ve kanserojen. Bu þeyi soluyan her canlý, yakýn gelecekte zor zamanlar geçirecek" dedi.