Çin'i kýzdýracak ABD ziyareti! Ýlk tepki geldi
ABONE OL

Tayvan haber ajansý CNA'nýn haberine göre, Güney Amerika ülkesi Paraguay'ýn yeni seçilen Devlet Baþkaný Santiago Pena'nýn 15 Aðustos'taki yemin törenine katýlmak üzere bu ülkeye gidecek Lai, geçiþ duraðý olarak New York'a uðradý.

Dün gece New York'a ulaþan Lai'yi, ABD'nin Tayvan'daki "defakto temsilciliði" niteliðindeki Amerikan Enstitüsünün Washington Ofisi Direktörü Ingrid Larson ile New York'taki Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi temsilcisi Hsiao Bi-khim karþýladý.

Lai'nin New York'ta ABD'de yaþayan Tayvanlýlarla özel yemekte bir araya geleceði, ardýndan Tayvanlý giriþimcilerle görüþeceði kaydedildi.

ÇÝN'DEN ZÝYARETE TEPKÝ

Tayvan'da gelecek yýl düzenlenecek liderlik seçimlerinde iktidardaki Demokratik Ýlerici Partinin (DPP) adayý olan Lai'nin "geçiþ ziyareti", Ada'yý topraklarýnýn parçasý gören Çin'in tepkisini çekti.

Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, Çin'in ABD ile Tayvan arasýnda her türlü temasa karþý olunduðu belirtilerek, ziyaretin kýnadýðý bildirildi.

Lai Ching-te'nin "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý fikrine inatla baðlý bir ayrýlýkçý" olduðunun savunulduðu açýklamada, "Çin, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný savunan ayrýlýkçýlarýn her ne ad altýnda ve her ne gerekçeyle olursa olsun ABD'yi ziyaret etmesine karþýdýr." ifadesine yer verildi.

Açýklamada, ABD ve Tayvan otoritelerinin Lai'nin siyasi faaliyetleri için "geçiþ ziyareti" adý altýnda yaptýklarý düzenlemenin "tek Çin" ilkesini ihlal ettiði, Çin'in egemenliðine ve toprak bütünlüðüne zarar verdiði kaydedildi.

Tayvan sorununun Çin'in temel çýkarlarýnýn merkezi ve aþýlmamasý gereken "kýrmýzý çizgisi" olduðu vurgulanan açýklamada, "ABD'yi tek Çin ilkesine baðlý kalmaya ve liderlerini 'Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný desteklememe' taahhüdüne çaðýrýyoruz." ifadesi kullanýldý.

Açýklamada olayýn, "Tayvan Boðazý'nda süregelen gerilimlerin Tayvan otoritelerinin baðýmsýzlýk için ABD'nin desteðini saðlama çabalarý ve Washington'ýn Tayvan sorununu Çin'i çevrelemek amacýyla kullanma eðiliminde olmasýndan kaynaklandýðýný bir kez daha ortaya koyduðu" görüþü paylaþýldý.

TAYVAN LÝDERÝ TSAÝ DE ABD'YE "GEÇÝÞ ZÝYARETLERÝ" YAPMIÞTI

Tayvan Dýþiþleri Bakanlýðý, bu ayýn baþýnda Lai'nin Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in temsilcisi olarak Güney Amerika ülkesi Paraguay'ýn yeni seçilen Devlet Baþkaný Santiago Pena'nýn 15 Aðustos'taki yemin törenine katýlacaðý, seyahati öncesi ve sonrasýnda ABD'nin New York ve San Francisco þehirlerine "geçiþ ziyaretlerinde" bulunacaðýný açýklamýþtý.

Paraguay, Tayvan'ý resmi olarak tanýyan az sayýdaki ülke arasýnda yer alýyor.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen de nisan ayý baþýnda Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize ziyaretleri öncesi ve sonrasýnda ABD'ye "transit ziyaretlerde" bulunmuþ, ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarthy ile görüþmüþtü.

Çin ordusu, ziyarete tepki olarak Ada çevresinde 3 gün süren askeri tatbikat düzenlemiþti.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.

  • tayvan lider vekili
  • abd ziyareti
  • paraguay seyahati