Çin'in Tayvan'ý kuþatan askeri tatbikatý sürüyor
ABONE OL

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun Doðu Cephesi Komutanlýðýndan yapýlan açýklamada, tatbikatýn ikinci gününde ada zinciri içinde ve dýþýnda "muharebe alanýný ve kritik sahalarý ele geçirme ve kontrol etmeye" odaklanan müþterek harekatlar düzenleneceði belirtildi.

Çin ordusu, Tayvan'ýn yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve baþlamasýndan 3 gün sonra Ada çevresinde askeri tatbikata baþladýðýný duyurmuþtu.

"Müþterek Kýlýç-2024A" adý verilen ve 2 gün sürecek askeri tatbikatýn, Tayvan Boðazý, Tayvan Adasý'nýn kuzey, güney ve doðu bölgeleri ile ana kara yakýnýndaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adalarýnýn çevresinde yürütüleceði bildirilmiþti.

Çin ordusunun kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katýldýðý tatbikatýn, "baðýmsýzlýða yönelik eylemleri cezalandýrma" ve "dýþ güçlerin müdahalesine karþý uyarý" amaçlý olduðu vurgulanmýþtý.

Çin ordu gazetesi PLA Daily'de bugün yayýmlanan yorum yazýsýnda, tatbikatýn, "Tayvan ayrýlýkçýlarýný cezalandýrmayý ve dýþ güçleri uyarmayý amaçladýðý" görüþü yinelenirken, Tayvan'ýn yeni lideri Lai'nin baþkan olarak ilk konuþmasýnda baðýmsýzlýða yönlenen tavrýna, "anlayacaðý dilde yanýt verme" hedeflendiði belirtildi.

- TATBÝKAT, LAÝ'NÝN YEMÝN TÖRENÝNÝN ARDINDAN GELDÝ

Tayvan'ýn çevresinde abluka oluþturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayýs'taki yemin töreninin ardýndan geldi.

Tayvan'da 13 Ocak'taki baþkanlýk seçimini kazanan iktidardaki Demokrat Ýlerici Partinin (DPP) adayý Lai Ching-te, bu hafta baþýnda yemin ederek görevine baþlamýþtý.

Pekin yönetimi, Tayvan'daki iktidar partisi DPP'yi "baðýmsýzlýk yanlýsý", partinin lideri Lai'yi ise "iflah olmaz bir ayrýlýkçý" olarak görüyor.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk ve egemenlik ihtilafý sürüyor.

Son yýllarda Tayvan üzerindeki askeri baskýyý artýran Pekin yönetimi, Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.