Çinli þirketler Endonezya'ya 13 milyar dolar yatýrým yapacak
ABONE OL

Nikkei'nin Endonezyalý yetkililerden edindiði bilgiye göre, Widodo'nun Þi ve Çinli iþ insanlarýyla yaptýðý görüþmeler verimli geçti.

Widodo, Þi'den Endonezya'nýn büyük projelerine destek isterken Çinli mevkidaþýnýn bu desteðe sýcak baktýðý kaydediliyor.

Pekin'in hangi alanlara yatýrým yapacaðý henüz netlik kazanmazken Çinli cam üreticisi Xinyi Glass, Endonezya ile 11,5 milyar dolarlýk yatýrým yapýlmasýna dair mutabakat anlaþmasý yaptýðý açýklandý.

Endonezya Dýþiþleri Bakaný Retno Marsudi ise Çinli þirketlerden saðlýk sektöründe 1,5 milyar dolarlýk bir yatýrým taahhüdü aldýðýný ifade etti.

- Þi ve Widodo Çin'de görüþmüþtü

31. FISU Dünya Üniversite Yaz Oyunlarýnýn açýlýþ törenine katýlmak üzere Çin'e gelen Endonezya Devlet Baþkaný Widodo, Þi ile ikili, bölgesel ve küresel meseleleri ele almýþtý.

Stratejik ortaklýklarýný geliþtirmek için Endonezya ile çalýþmaya hazýr olduklarýný belirten Þi, iki ülkenin düzenli stratejik iletiþimi sürdürmeye ve karþýlýklý güven inþaya devam edeceðini söylemiþti.

Þi, iki ülke arasýndaki kapsamlý stratejik ortaklýðýn kuruluþunun 10'uncu yýlýna girildiðini hatýrlatarak ülkesinin, Endonezya ile iþbirliðini güçlendirmeye devam edeceðini bildirmiþti.

Þi, ayrýca, G20, BRICS gibi diðer çok uluslu mekanizmalar kapsamýnda da iki ülke arasýndaki iletiþim ve iþbirliðini güçlendirmeyi hedeflediklerini anlatmýþtý.

Widodo ise Þi ile 2022'de Bali'de yaptýklarý görüþmeden bu yana ikili iliþkiler kapsamýnda "önemli ilerlemeler" kaydettiklerini söylemiþti.

Endonezya'nýn "tek Çin" politikasýný desteklediðini kaydeden Widodo, Çin ile iþbirliðini artýrmaya devam edeceklerini aktarmýþtý.

Widodo, ayrýca Çin ile stratejik iletiþimi güçlendirmeye ve bölgesel barýþ, istikrar, kalkýnma ve refahý ortaklaþa korumaya istekli olduðunu da sözlerine eklemiþti.

  • SPOT: Endonezya Devlet Baþkaný Joko Widodo
  • Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping
  • yatýrým sözü