Katar, Suudi Arabistan, Ýran, Ürdün ve Mýsýr'dan Ýsrail'in Gazze'deki katliamýna tepki
ABONE OL

Ýsrail ordusunun Gazze'deki bir okula düzenlediði ve 100'den fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan saldýrýsýna tepkiler sürüyor. Katar Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, saldýrýnýn "Uluslararasý insancýl hukuk ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2610 sayýlý kararý uyarýnca yerinden edilmiþ silahsýz sivillere ve onlarýn temel haklarýna karþý korkunç bir katliam ve vahþi bir suç teþkil ettiði" ifade edildi. Ýsrail'in Gazze Þeridi'ndeki okullarý hedef almasýna iliþkin baðýmsýz BM araþtýrmacýlarýnýn gönderilmesini de içeren acil bir uluslararasý soruþturma çaðrýsý yapýldý.

Suudi Arabistan Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada saldýrýnýn "En güçlü þekilde" kýnandýðý ve bölgedeki kitlesel katliamlarýn durdurulmasý gerektiði vurgulandý. Gazze'nin uluslararasý hukukun sürekli ihlalleri nedeniyle benzeri görülmemiþ bir insani felaket yaþadýðý kaydedildi.

Ýran Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Nasýr Kenani de konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, saldýrýyý "soykýrým" ve "insanlýða karþý suçun bir örneði" olarak nitelendirdi. Kenani, Ýsrail'in uluslararasý hukuka veya hiçbir ahlaki ilkeye baðlý olmadýðýný bir kez daha ortaya koyduðunu ifade etti. Kenani, Ýsrail'e karþý koymanýn tek yolunun Müslüman ülkelerin Filistin milletini fiili ve kararlý bir þekilde desteklemesi olduðunu söyledi. Uluslararasý topluma derhal harekete geçme çaðrýsý yapan Kenani, BM Güvenlik Konseyi'ne, Ýsrail'in Gazze'deki suçlarýný durdurmasýný ve buradaki durumun uluslararasý barýþ ve güvenliðe tehdit oluþturduðunu söyledi.

Ürdün Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Ýsrail'in okula düzenlediði saldýrýnýn "tüm insani deðerlere aykýrý" olduðu vurgulandý. Açýklamada, "Ýsrail'in saldýrganlýðýný sýnýrlamak ve uluslararasý hukuka saygý göstererek Gazze'ye yönelik saldýrganlýðýný durdurmasýný saðlamak için kararlý bir uluslararasý duruþun olmamasý durumunda benzeri görülmemiþ cinayetler, ölümler ve insani felaketler yaþanacaktýr" denildi.

ABD, Mýsýr ve Katar'ýn 15 Aðustos'ta Ýsrail ve Hamas'a müzakereleri yeniden baþlatma çaðrýsý yapmasýndan sonra gerçekleþtirilen saldýrýnýn, Ýsrail hükümetinin "söz konusu çabalarý engelleme ve erteleme giriþiminin bir göstergesi" olduðu ifade edildi.

Mýsýr Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada da saldýrýnýn kýnandýðý belirtilerek bunun, Ýsrail'in savaþý sona erdirme yönünde iradeye sahip olmadýðýný gösterdiði kaydedildi. Ýsrail'in uluslararasý alanda ateþkes çaðrýsý yapýldýðýnda silahsýz sivillere karþý büyük çaplý suçlar iþlemekle suçlandýðý açýklamada, bu tür saldýrýlarýn uluslararasý hukuka karþý "eþi benzeri görülmemiþ bir saygýsýzlýðý" yansýttýðý ifade edildi.

Ýsrail, yalnýzca Aðustos ayýnýn baþýndan bu yana en az 8 okula saldýrý düzenledi.