COP29 Azerbaycan'da baþladý
ABONE OL

Konferansýn açýlýþýna COP28 Baþkaný, Birleþik Arap Emirlikleri Ýklim Deðiþikliði Özel Temsilcisi ve Sanayi ve Ýleri Teknoloji Bakaný Sultan Ahmed al-Jaber, COP29 Baþkaný, Azerbaycan Ekoloji ve Doðal Kaynaklar Bakaný Muhtar Babayev ile BM Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi (UNFCCC) Ýcra Sekreteri Simon Stiell katýldý.

Etkinlikte, Birleþik Arap Emirlikleri Ýklim Deðiþikliði Özel Temsilcisi ve Sanayi ve Ýleri Teknoloji Bakaný Jaber COP dönem baþkanlýðýný Azerbaycan Ekoloji ve Doðal Kaynaklar Bakaný Babayev'e devretti.

Jaber, burada yaptýðý konuþmada, küresel yenilenebilir enerjide bu yýl 500 gigavat ilave kapasite eklendiðini ve üretimde rekor kýrýlmasýnýn beklendiðini söyledi.

55 þirketin petrol ve doðal gazda karbonsuzlaþma tüzüðüne katýldýðýný anlatan Jaber, bu þirketlerin 2050'ye kadar net sýfýr emisyona ulaþmayý taahhüt ettiklerini aktardý.

Hindistan, Rusya, ABD, Avrupa Birliði ve Körfez ülkeleriyle birlikte Petrol ve Gaz Karbonsuzlaþtýrma Sözleþmesi'nin (OGDC) küresel üretimin yüzde 44'ünü kapsadýðýný kaydeden Jaber, "Bu, bugüne kadar karbonsuzlaþtýrma konusundaki en anlamlý ve kapsamlý özel sektör ortaklýðýdýr. Bu çok önemli giriþime daha fazla þirketin katýlmasýný dört gözle bekliyoruz." dedi.

Jaber, iklim konusunda ilerlemede finansman konusunun kritik öneme sahip olduðunu vurgulayarak, "Kamu ve özel tüm kaynaklara, finansmanýn daha ulaþýlabilir ve uygun maliyetli olmasý konusunda çaðrýda bulunuyoruz." ifadesini kullandý.

COP29'un baþarýlý olacaðýndan þüphe duymadýðýnýn altýný çizen Jaber, "Birlikte, yeþil bir dünya için dayanýþma içinde hareket edelim. Ýþbirliðine ve ortaklýða odaklanalým. Dünyaya birleþme kararlýlýðýmýz olduðunu gösterelim." diye konuþtu.

- "BU RAKAMLAR BÜYÜK GELEBÝLÝR ANCAK EYLEMSÝZLÝÐÝN MALÝYETÝYLE KARÞILAÞTIRILDIÐINDA HÝÇBÝR ÞEY DEÐÝLDÝR"

COP29 Baþkaný Babayev, COP29'un hazýrlýk sürecinde çok sayýda çalýþma yaptýklarýný ve ülkelerin iklim konusunda yaþadýðý sorunlarý tespit etmek için ziyaretlerde bulunduklarýna söyledi.

Ýklim konusunda atýlacak somut adýmlar için ortak bir sayýsallaþtýrýlmýþ iklim finansmaný hedefine ulaþýlmasý gerektiðini vurgulayan Babayev, "Bu, sorunun ölçeði ve aciliyeti açýsýndan etkili ve yeterli olmalýdýr. Geliþmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarýný ve önceliklerini ele almalýdýr." dedi.

Babayev, iklim konusunda trilyonlarca dolara ihtiyaç olduðunun farkýnda olduklarýný ancak bu finansman seviyesine nasýl eriþileceði noktasýnda fikir ayrýlýklarýnýn bulunduðunu ifade etti.

COP29'da finansman konusunda önemli görüþmeler yapýlacaðýný belirten Babayev, þöyle konuþtu:

"Bu müzakereler karmaþýk ve zor olacak. Politik ve finansal kýsýtlamalarý anlýyoruz. Ancak iki noktaya deðinmeme izin verin. Birincisi, bu rakamlar büyük gelebilir ancak eylemsizliðin maliyetiyle karþýlaþtýrýldýðýnda hiçbir þey deðildir. Bu yatýrým karþýlýðýný verir. Ýkincisi, hepimiz birlikteyiz. Hiçbir þey güvenlik üzerinde bundan daha büyük bir etkiye sahip deðildir."

Paris Anlaþmasý'nýn 6. maddesi kapsamýnda karbon ticaretindeki engellerin ortadan kaldýrýlmasý hususunun da önem taþýdýðýna iþaret eden Babayev, "Alýcýlar ve satýcýlarý verimli bir þekilde eþleþtirerek, bu tür piyasalarýn endeksleri uygulama maliyetini yýlda 250 milyar dolar azaltabiliriz. Her dolarýn önemli olduðu bir dünyada, bu olmazsa olmazdýr." dedi.

- "BAKÜ'DE, YENÝ BÝR KÜRESEL ÝKLÝM FÝNANSMANI HEDEFÝ ÜZERÝNDE ANLAÞMALIYIZ"

UNFCCC Ýcra Sekreteri Simon Stiell, COP29 için saðlanan koþullar nedeniyle Azerbaycan'a teþekkür etti.

Stiell, iklim deðiþikliðinin olumsuz etkilerinden örnekler vererek, UNFCCC müzakere sürecinin, þiddetli iklim krizini ele alýndýðý ve taraflarýn pratik adýmlar atma konusunda birbirini sorumlu tutabileceði tek platform olduðunu belirtti.

Ýklim deðiþikliðinin neden olduðu krizlerle ortak mücadelenin önemine deðinen Stiell, bu krizin dünyadaki her bireyi bir þekilde etkilediðine dikkati çekti.

Stiell, þunlarý kaydetti:

"Bakü'de, yeni bir küresel iklim finansmaný hedefi üzerinde anlaþmalýyýz. Dünya ülkelerinin en az 3'te 2'si emisyonlarý hýzla azaltmayý göze alamýyorsa, o zaman her ülke acýmasýz bir bedel öder. Ülkeler tedarik zincirlerine dayanýklýlýk inþa edemezse, tüm küresel ekonomi çöker. Hiçbir ülke baðýþýk deðildir. O halde, iklim finansmanýnýn bir hayýr kurumu olduðu fikrini bir kenara býrakalým. Ýddialý bir yeni iklim finansmaný hedefi, en büyük ve en zengin olanlar da dahil olmak üzere, her ülkenin kendi çýkarýnadýr. Ancak sadece bir hedef üzerinde anlaþmak yeterli deðil. Küresel finans sistemini reform etmek için daha çok çalýþmalýyýz."

- KONFERANS YARIN LÝDERLER ZÝRVESÝ'YLE DEVAM EDECEK

Azerbaycan tarihindeki en büyük uluslararasý organizasyon olan COP29 kapsamýnda yarýn ve 13 Kasým'da yaklaþýk 100 ülkenin devlet ve hükümet baþkanlarýnýn katýlacaðý Dünya Liderleri Ýklim Eylemi Zirvesi (WLCAS) düzenlenecek.

Kayýt yaptýranlarýn sayýsýnýn 67 bini geçtiði COP29'a Türkiye, baþta Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan olmak üzere, hükümet üyeleri, kamu ve sivil toplum kuruluþlarýyla uzman ve akademisyenlerin yer aldýðý heyetle üst düzey katýlým saðlayacak.

Bakü Olimpiyat Stadyumu'nun içinde ve çevresinde kurulan geçici alanlarda düzenlenen konferans 22 Kasým'a kadar sürecek.