Baþkan Erdoðan'ýn ülkelerine ziyaretini böyle deðerlendirdiler: Türkiye bize yenilikler getirecek
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak'ý ziyaretinin ikili iliþkilerin olumlu seyrini gösterdiðini belirten Iraklýlar, ziyaretle birlikte baþta ekonomi alanýnda olmak üzere iliþkilerin daha da güçleneceðine inanýyor.

Ziyaretin, ülkenin kalkýnmasýna ve daha fazla Türk firmalarýnýn burada iþ yapmasýna vesile olmasýný temenni eden Iraklýlar, terörle mücadele konusunda da iki ülkenin iþbirliðinin geliþmesi beklentisini taþýyor.

- "TÜRK ÞÝRKETLERÝNÝN IRAK'IN KALKINMASINA KATKIDA BULUNMASINI ÝSTÝYORUZ"

Baðdat sakini Salim Cafer, Erdoðan'ýn Irak ziyaretinin iki ülke arasýndaki olumlu iliþkileri yansýttýðýný belirterek, ziyaretle birlikte iki ülke arasýnda ticaret ve ekonomi alanlarýnda önemli geliþmelerin yaþanmasýný temenni ettiklerini söyledi.

Irak pazarýnda Türk mallarýnýn ilgi gördüðüne dikkati çeken Cafer, Irak'ta Türk mallarýnýn artmasýnýn da ikili iliþkilerin iyi olduðu anlamýna geldiðini kaydetti.

Cafer, Türkiye'nin her zaman güvenli ve istikrarlý bir ülke olduðunun altýný çizerek, Iraklýlarýn en çok Türkiye'ye seyahat ettiðini vurguladý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ziyaretinin faydalý bir adým olacaðýna inandýðýný söyleyen Baðdat sakini Muhammed Abdullah Mahmud da, "Türkiye verimli, üretici ve önemli turistik yerlere sahip bir ülkedir. Türkiye'nin bizim ülkemize önemli geliþmeler ve yenilikler getireceðine inanýyoruz." diye konuþtu.

Mahmud, ziyaretin Irak'ýn kalkýnmasýna faydasý olacaðýný anlatarak, "Türk þirketlerinin Irak'ta iþ yapmasýný ve ülkenin kalkýnmasýna katkýda bulunmasýný istiyoruz." dedi.

Bir baþka Baðdat sakini Muhammed el-Basravi ise Erdoðan'ýn Irak ziyaretinin önemli bir geliþme olarak deðerlendirerek, Türk mallarýnýn kaliteli olduðunu ve Irak'a ithalatýn artmasýný istedi.

- KERKÜKLÜLER TÜRK FÝRMALARINI BEKLÝYOR

Irak'ýn yeniden imar ve kalkýnmaya ihtiyacý olduðunu söyleyen Kerküklü Ali Süheyil, Erdoðan'ýn bu ziyaretinin ticari, kalkýnma ve ekonomi anlamda yeni bir dönemi baþlatacaðýna inandýðýný dile getirdi.

Süheyil, Ýki ülke arasýnda terörle mücadele konusunda da iþbirliði yapýlmasýna ihtiyaç olduðuna da dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm Iraklýlarýn yanýnda olduðunu hatýrlatan Süheyil, Kerkük'ün kalkýnmasý ve yeniden imarý için Türk firmalarýný beklediklerinin altýný çizdi.

Bir baþka Kerküklü Müeyyed Abdulaziz de Türkiye'deki en üst düzey makama sahip olan Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak'ý ziyaret etmesinin büyük anlam taþýdýðýný belirterek, bu ziyaretin sadece Türkiye-Irak iliþkilerine deðil tüm bölgeye olumlu yansýmalarý olacaðýný söyledi.

Abdulaziz, her iki ülkenin güvenliði ve istikrarýnýn bir diðeri için önem arz ettiðini ve bu kapsamda önemli anlaþmalarýn yapýlmasýný beklediklerini dile getirdi.

- "BELKÝ BU ZÝYARET VESÝLESÝYLE (IRAK'TAN TÜRKÝYE'YE) PETROL ÝHRACATI YENÝDEN BAÞLAR"

Erbil sakini Sirvan Necim, Erdoðan'ýn Irak ve bölgeyi ziyaretinin olumlu etkileri olacaðýný belirterek, "Çünkü ABD ve Rusya baþta olmak üzere Erdoðan'ýn bölgesel ülkeler üzerinden nüfuzu belli ve etkisi göz önünde bulunduruluyor." diye konuþtu.

Ziyaret vesilesiyle Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasýndaki ekonomik iliþkilerin daha da geliþmesini temenni ettiðini aktaran Necim, þunlarý söyledi:

"Bölgede özellikle tehlikeli geliþmelerin (Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýsý ve Ýsrail-Irak gerilimi) meydana geldiði bir dönemde Erdoðan'ýn Irak ziyareti daha çok önem kazanýyor. Temenni ediyorum ki ziyareti Irak ve Kürdistan Bölgesi arasýndaki ekonomik iliþkilerin güçlenmesine vesile olur."

Necim, Türkiye'nin Irak ve IKBY için önemli bir ülke olduðunu belirterek, "(Ziyaretin) Ekonomik olarak ve petrol meselesi konusunda elbette olumlu etkileri olacak. Belki bu ziyaret vesilesiyle (Irak'tan Türkiye'ye) petrol ihracatý yeniden baþlar." ifadelerini kullandý.

Bir baþka Erbil sakini Dr. Ýmad Edvar ise, "Türkiye'nin bölge ülkeleri arasýndaki konumu, gücü ve elindeki kartlarýn ne kadar çok olduðu þüphesiz bir gerçek. Türkiye'nin jeo-stratejik konumu ile bölgede önemli bir rolü var. Erdoðan'ýn Irak ziyareti çok hassas bir döneme denk geliyor. Bölgede önemli geliþmeler yaþanýyor." diye konuþtu.