Hiçbir sýnýr ve kural tanýmadan hem insani ve kutsal deðerleri hem de uluslararasý hukuku hiçe sayarak Þeyh Cerrah Mahallesi'ni iþgal etmeye çalýþan ve Mescid-i Aksa'ya saldýran Ýsrail'e karþý oluþan öfke patlamasý, Kassam tarafýndan ültimatom verildikten sonra iþgal altýndaki Filistin topraklarýna Gazze'den füzelerin ateþlenmesine kadar vardý.
Ýsrail'in uzun süredir olaylarý "terörist Müslümanlar" ile mücadele olarak uluslararasý kamuoyuna lanse ettiði apartheid- Irkçý politika, yerleþimci Yahudilerin Filistinlilerin evlerini iþgal etmesi ile dünyadan tepkiler ve Tel Aviv'e karþý soru iþareti olarak geri döndü.
Kudüs'te Ýsrail'in Þeyh Cerrah Mahallesi ile Mescid-i Aksa'ya saldýrmasýna Gazze'de kurulan ortak operasyon odasýndan karþýlýk gelince çatýþmalarýn seyri deðiþti.
Kudüs'te çatýþmalarýn baþlamasý ile Gazze'de Hamas ve Ýslami Cihad'ýn baþýný çektiði ortak operasyon odasý kuruldu. Operasyon odasýnda Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, Ýslami Cihad'a baðlý Kudüs Tugaylarý, Filistin Halk Kurtuluþ Cephesi'nin (FHKC) Ebu Ali Mustafa Tugaylarý, Mücahidin Tugaylarý, Nidal el Amudi Taburu gibi direniþ gruplarý yer alýyor.
Ortak operasyon odasýnýn Ýsrail'e yönelik füze atýþlarý, Ýsrail'in hava savunma sisteminin etkinliði ve maliyetini de tartýþmaya açtý.
Ýsrail Savunma Bakanlýðý, çatýþmalarýn baþladýðý geçen haftadan bu yana Gazze'den topraklarýna atýlan roket sayýsýnýn 4 bini bulduðunu, bunlarýn bin kadarýnýn Demir Kubbe tarafýndan yakalanabildiðini açýkladý.
Ýsrailli kaynaklarýn Hamas'ýn envanterinde 5-6 bin, Ýslami Cihad'ýn envanterinde ise 8 bin ve genel olarak ise genel olarak toplam 30 bin füze olduðunu iddiasýný Hamas, "6 ay aralýksýz savaþacaðýmýz kadar füze stokumuz var." açýklamasýyla yalanladý.
Kassam Tugaylarý, daha önce yaptýðý açýklamalarda bir çok defa, elindeki füzelerin Ýsrail tarafýndan þehit edilen komutan mühendis Nidal Ferhat'ýn baþýný çektiði bir ekip tarafýndan uzun bir çaba, kararlýlýk ve sýkýntýlarýn akabinden tersine mühendislik yapýlarak üretildiðini bildirdi.
Ortak operasyon odasý Filistin'den Ýsrail'e gönderilen füzelerin büyük çoðunluðunun Gazze'de üretildiðini söyledi. Füzelerin Çin'deki açýk kaynak kodlarýn alýnarak üretildiðini söyleyen yerel kaynaklar Fecr 3, Fecr 5 ve Siccil 55'in Ýran propaganda kanallarý tarafýndan duyurulduðu gibi Tahran yönetimi tarafýndan verildiði iddialarýnýn gerçeði yansýtmadýðýný bildirdi.
Kassam Tugaylarý ayrýca Ýsrail'in Gazze'ye uyguladýðý ambargoda metal giriþine de izin verilmemesi nedeniyle füze yapýmýnda kullanmak üzere girdiði arayýþ neticesinde Ýsrail'in Gazze'yi iþgal ettiði dönemde döþediði ve þuan atýl durumdaki su boru hattýný keþfetti.
Ortadoðuhaber'in aktardýðýna göre Kassam Tugaylarý deniz komutanlarýndan Ebu Musa, Al Jazeera televizyonuna yaptýðý açýklamada, Akdeniz'in derinliklerinde batýk iki Ýngiliz savaþ gemisinin kalýntýlarý arasýnda yüklü miktarda mühimmat bulduklarýný bunlarýn içindeki maddeleri geri dönüþtürerek kullanýlabilir hale getirdiklerini söyledi.
Buradaki atýl durumdaki borularý yerin altýndan uzun uðraþlar sonucu çýkaran Kassam Tugaylarý bu borulardan elde ettiði metalleri dönüþtürerek hatýrý sayýlýr sayýda füze imal etmeyi baþardý.
Ayrýca Ýsrail'in 2008'den sonra Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda kullandýðý ancak patlamayan bombalarý, daha sonra halkýn güvenliðini tehdit etmemesi için arayýp bulan Kassam Tugaylarý, bu bombalardaki yüksek miktardaki patlayýcý da füze yapýmýnda etkin þekilde kullandý.
Filistinli gruplarýn Ýsrail ile çatýþmalarda kullandýðý füzelerin bazýlarý:
Ayyaþ-250: Hamas, askeri kanadý El- Kassam tarafýndan üretilen ve adýný ünlü Kassam komutanlarýndan Yahya Ayaþ'tan alan füzenin yaklaþýk 250 km mesafeyi vurma kapasitesine sahip olduðunu açýkladý. Ýlk defa bu çatýþmalarda Ýsrail'in Ben Gurion Havalimaný'na alternatif olarak kullandýðý Ramon Havalimaný'ný ve Tel Aviv'in de arasýnda olduðu bazý þehirleri Ayaþ-250 ile vurduðunu duyurdu.
SH-85: Kassam'ýn Mayýs 2020'de duyurduðu ve ismini 2014 yýlýnda Ýsrail istihbaratý tarafýndan suikastle þehit edilen Muhammed eþ-Þimali'den alan füze, 80 km menzile sahip. Yüksek yýkým kapasitesiyle çatýþmalarda Tel Aviv ile diðer Ýsrail kentlerini vurmakta operasyon odasýnýn elindeki en güçlü füze olarak biliniyor.
A-120: Kassam Tugaylarý'nýn baþlayan çatýþmalar sýrasýnda duyurduðu menzili 120 km'ye kadar çýkan füze yüksek tahrip gücüne sahip bir baþlýk taþýyor. Ýsrail'in suikastýyla þehit edilen Raid El-Attar'a ithaf edilen füze Ýsrail'e karþý aktif olarak kullanýlýyor.
R-160: M-302 olarak da bilinen ve ilk defa 2014 yýlýnda Ýsrail'in baþarýsýz Gazze saldýrýsý sýrasýnda kullanýlan füzenin menzili tam olarak bilinmese de sahil þeridinden 100 km uzaklýkta olan Hayfa kentini vurdu. Ýsmini eski Hamas lideri Abdulaziz el-Rantisi'den alan füze genelde nokta atýþlarýnda kullanýlýyor.
J-80: Ýsmini Ýsrail suikastýyla þehit olan Hamas liderlerinden Ahmet el-Caberi'den alan ve 2014 yýlýnda Kassam Tugaylarý tarafýndan Ýsrail'e atýlan ilk füze olma özelliði taþýyan J-80'in menzili ise 90 km'yi buluyor.
M-75: 2012 yýlýnda Ýsrail'in Gazze'ye saldýrmasý sýrasýnda üretilen Kassam'ýn ilk uzun menzilli füzelerinden olan M-75, 80 km mesafedeki hedefi baþarýlý bir þekilde imha etti. Ýsmini ikinci Ýntifada'da suikastla hayatýný kaybeden Ýbrahim el-Mukadime'den almaktadýr.
S-55: Diðer ismi Siccil olan 60 km mesafeli füze 2014 yýlýnda üretilerek hizmete girdi ve Ýsrail tarafýndan iþgal edilen Lid kentine düzenlenen operasyonlarda kullanýldý.
Burak-120: Ýslami Cihad'a baðlý Kudüs Tugaylarý tarafýndan üretilen füze ilk defa 2019 yýlýnda El-Hudeyra'yý vurarak kendisini gösterdi.
Yukarýdaki füzelerin haricinde Gazze'deki ortak operasyon odasý þimdiye kadar Ýsrail'e; Kassam, Kudüs 101, Grad, Fecr, Bedir-3, J-90 füzeleri, kamikaze dronelarý ve kornet tipi roketleri de Tel Aviv'e karþý kullandý.