Denizaltý krizinde yeni perde! Avustralya'dan açýklama geldi
ABONE OL

Bakan Dutton, ülkesinin Fransýz Naval Grubu ile 2016 yýlýnda yapýlan 90 milyar dolarlýk geleneksel denizaltý filosu inþa etme projesini sona erdirmelerine, Fransa'nýn verdiði tepkiyle ilgili Avustralya Sky News'e açýklama yaptý.

Fransýzlarýn neden üzgün olduðunu anladýðýný ancak Avustralya'nýn aldýðý iptal kararýnýn, Fransa için sürpriz olmamasý gerektiðini vurgulayan Dutton, anlaþmayla ilgili 'Baþtan beri açýk ve dürüst olduk.' dedi.

Dutton, "Bir inceleme yaptýk zira birkaç yýldýr sözleþme konusunda endiþeliydik. Ýnceleme, bize çok açýk bir þekilde nükleer enerjili denizaltýnýn Avustralya'yý güvende tutmak için en iyi seçenek olduðunu gösterdi, aldýðýmýz karar da bu." diye konuþtu.

- FRANSA, AVUSTRALYA'YI 'ÝHANETLE' SUÇLAMIÞTI

Fransa Dýþiþleri Bakaný Jean-Yves Le Drian, Avustralya'nýn anlaþmayla ilgili iptal planlarýný Paris'e, Avustralya Baþbakaný Scott Morrison'un, 16 Eylül'de ABD Baþkaný Joe Biden ve Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson ile sanal ortamda açýklama yapmasýndan bir saat önce anlattýðýný söylemiþti.

Anlaþmanýn iptalini "ihanet" olarak deðerlendiren ve "sýrtýmýzdan vurulduk" diyen Le Drian, France 2'ye yaptýðý açýklamada "Gerçek bir ittifakta birbirinizle konuþursunuz, bir þeyleri saklamazsýnýz, karþý tarafa saygý duyarsýnýz ve bu yüzden bu, gerçek bir krizdir." ifadelerini kullanmýþtý.

Avustralya'nýn, ABD ve Ýngiliz teknolojisiyle en az sekiz nükleer enerjili denizaltý inþa etme planýný açýklayarak Fransýz Naval Grubu ile 2016'da yaptýðý 90 milyar Avustralya dolarý (yaklaþýk 66 milyar ABD dolarý) tutarýndaki geleneksel denizaltý filosu inþasýndan vazgeçmesine sert tepki veren Fransa, Canberra Büyükelçisini istiþarede bulunmak üzere geri çaðýrmýþtý.