Devlet baþkaný seçiminin ardýndan Putin'den ürkütücü açýklama: Çatýþmanýn çýkmasý mümkün
ABONE OL

Putin, devlet baþkaný seçiminin sona ermesinin ardýndan seçim karargahýndan vatandaþlara seslendi.

Halka seçime katýlýmdan dolayý teþekkür eden Putin, Ukrayna'da temas hattýnda bulunan Rus ordusuna özellikle teþekkürlerini vurguladý. Putin, yeni dönemde Rus ordusunun yeteneklerini güçlendirmenin gerekli olduðunu ifade etti.

Tüm halkýn dini inanç ve etnik kökene bakýlmaksýzýn kendilerini tek bir Rus ailesi gibi hissettiðini belirten Putin, bunun ileriye doðru hareketin en önemli koþulu olduðunun altýný çizdi.

Geçen ay Federal Meclis'te yaptýðý konuþmada dile getirdiði tüm görev ve hedeflerin çözüleceðine ve gerçekleþtirileceðine dair güvence veren Putin, seçim sonucunun ülke vatandaþlarýnýn "kendisine duyduðu güvenin" ve "her þeyi planladýðý gibi yapacaðýna dair umudun" göstergesi olduðunu ifade etti.

Putin, daha sonra karargahta gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Bir ABD'li gazetecinin sorusu üzerine, Rus muhalif Aleksey Navalnýy'ýn hapishanede ölmesini "üzücü olay" þeklinde nitelendiren Putin, insanlarýn hapishanede öldüðü baþka vakalarýn da yaþandýðýný ama bu tip olaylarýn ABD'de de olduðunu hatýrlattý. Putin, ölüm haberi gelmeden birkaç gün önce Navalnýy'ý Batý ülkelerinde hapiste bulunan Rus vatandaþlarýyla deðiþtirme fikrini kabul ettiðini açýkladý.

- "UKRAYNA TOPRAKLARINDA 'SIHHÝ BÖLGE' OLUÞTURULABÝLÝR"

Belgorod bölgesinin güvenliðinin saðlanmasý için Harkiv bölgesinin Rusya'ya katýlmasýný gerekli görüp görmediði sorusunu da cevaplayan Putin, sýnýr bölgelerinin bombalanmasýyla ilgili trajik olaylar göz önüne alýndýðýnda Rusya'nýn Ukrayna topraklarý içerisinde bir noktada "sýhhi bölge" oluþturmak zorunda kalacaðýný kaydetti.

Belirli bölgeler ile birleþme planlarý hakkýnda konuþmaya hazýr olmadýklarýný dile getiren Putin, "Düþmanýn kullandýðý yabancý silahlar yüzünden aþýlmasý oldukça zor bir güvenli bölge oluþturma gerekli hale gelebilir." ifadesini kullandý.

Ukrayna'ya sýðýnan Rus silahlý oluþumlarýn sýnýr bölgelerine yönelik saldýrýlarýna iliþkin de yorum yapan Putin, Rusya'da idam cezasý olmasa da bu kiþilerin hepsinin yok edileceðini bildirdi. Putin, "Savaþ bölgesinde nasýlsa bu insanlara her zaman eli silahlý insanlar gibi davranacaðýz." dedi.

Ukrayna Silahlý Kuvvetlerinin Rusya'nýn sýnýr bölgesine 5 bin kiþilik bir grubu yoðunlaþtýrdýðýný belirten Putin, bu güçlerin yüzde 40'ýnýn kayba uðradýðýný, yüzde 35'inin öldüðünü söyledi. Putin, bu güçlerin akýlsýzca saldýrdýðýný ifade ederek, bu durumun kendi çýkarlarýna olduðunun altýný çizdi.

- "BARIÞ GÖRÜÞMELERÝNDEN YANAYIZ"

Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'un 2024 Paris Olimpiyatlarý süresince ateþkes teklifinden haberi olmadýðýný aktaran Putin, Rusya'nýn her koþulda kendi çýkarlarýna ve çatýþma bölgesindeki duruma göre hareket edeceðini vurguladý. Putin, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz barýþ görüþmelerinden yanayýz ancak düþmanýn cephanesi bittiði için deðil, eðer gerçekten ciddilerse, uzun vadede barýþý inþa etmek istiyorlarsa, barýþ görüþmelerinden yanayýz. Yeniden silahlanma için 1,5-2 yýl ara verilsin diye deðil."

Fransa'ya Ukrayna'da çatýþmalarý aðýrlaþtýrmasýný deðil, barýþçýl çözüme katkýda bulunmasýný öneren Putin, Ukrayna'da NATO askerlerinin bulunduðunu bildiklerine dikkat çekti.

- "RUSYA-NATO ÇATIÞMASI ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAÞI'NIN BÝR ADIM ÖTEDE OLMASINA YOL AÇAR"

Rusya ile NATO arasýnda çatýþma olup olmayacaðýna yönelik soruyu cevaplayan Putin, "Modern dünyada her þey mümkün. Bu çatýþma, tam kapsamlý bir Üçüncü Dünya Savaþý'nýn bir adým ötede olmasýna yol açacak ama kimsenin bu konuyla ilgilendiðini düþünmüyorum." dedi.

- "YENÝ YÖNETÝMDE DEÐÝÞÝKLÝK ÇALIÞMASI ÝÇÝN ZAMAN VAR"

Yeni dönemde devlet baþkanlýðýnda ve hükümette bir deðiþiklik yapýp yapmayacaðýna iliþkin soruyu yanýtlayan Putin, "Þimdi mesele, ekip çalýþmasýnýn genel sonucunun maksimum olmasý için kimin hangi yerde en etkili çalýþacaðýný belirlemektir." þeklinde konuþtu.

Hükümet, devlet baþkanlýðý yönetimi ve Merkez Bankasý yönetimiyle sakin þekilde düþüneceklerini, ardýndan karar vereceklerini ifade eden Putin, aceleye gerek olmadýðýný, yasal olarak 2,5 aylýk süreye sahip olduðunu aktardý.