Dost ülkede dikkat çeken gerçek: 'Oraya ancak Türk bayraðýyla girilir' diyorlar
ABONE OL

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Deniz Erdoðan Barým, Türkiye'nin Fildiþi Sahilleri'nden baþlayarak tüm Afrika genelinde ticari iliþkileri geliþtirmeye devam ettiðini ve bu alanda küresel güçlerle rekabette olduðunu söyledi.

Barým, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye-Fildiþi Sahilleri iliþkilerinin iki ülke cumhurbaþkanýnýn karþýlýklý ziyaretleriyle 2015 yýlýndan itibaren ivmelendiðini söyledi.

Ýliþkilerin saðlam temellerde kurulduðunu belirten Barým, Fildiþi Sahilleri'nin ekonomik, ticari ve insani olarak büyük potansiyeli bulunduðunu anlattý.

Türkiye'nin özellikle Batý Afrika'da ciddi rakiplerinin olduðunu aktaran Barým, "Çin ve ABD'nin ticareti burada çok yüksek. Ticaret hacmi olarak Çin birinci ortak. Hindistan, Kanada, Japonya, Kore gibi ülkelerin burada yatýrýmlarý mevcut. Fakat Türkiye'nin Afrika'da edindiði yer, yani þampiyonlar ligine girmiþ olmamýz, en büyük güçler arasýnda sayýlýyor olmamýz bizim burada da görünürlük kazanmamýza neden oldu. Çok güzel karþýlanýyoruz her kademede." dedi.

Türkiye'den büyük þirketlerin ülkede yatýrýmlarýnýn bulunduðunun altýný çizen Barým, Fildiþi'nde toplu konut alanýndaki açýðýn giderilmesi için sürekli davet aldýklarýný söyledi.

Barým, "Bize hep yapýlan çaðrý, Türk firmalarýnýn gelip burada inþaat yapmasý. Halkýn bir kýsmý sokakta yaþýyor, dolayýsýyla barýnma gerekiyor." diye konuþtu.

- "TÜRK ÞÝRKETLERÝMÝZ ÝÇÝN OLDUKÇA GÜVENLÝ BÝR ÜLKE"

Afrika'da güvenlik konusunun genellikle iç meselelerden kaynaklandýðýný vurgulayan Barým, ülkelerde özellikle cumhurbaþkanlýðý seçim dönemlerinde gerginlik ve kabileler arasý birtakým hassasiyetlerin ortaya çýktýðýný belirtti. Fildiþi'nin 2011'deki iç çatýþmalardan bu yana dengeli bir politika gütmeye, her ülkeyle iliþkisini geliþtirmeye çalýþtýðýný, ekonominin de kontrollü olduðunu anlatan Barým, "Türk þirketlerimiz için oldukça güvenli bir ülke. Buranýn güvenli bir alan olduðunu söyleyebilirim. Dýþarýda toplumsal olaylar neredeyse sýfýr." ifadelerini kullandý.

Fildiþi'nde Cumhurbaþkanlýðý seçiminin 2025 yýlýnda yapýlacaðýný ve ülkenin önünde istikrarlý bir 2 yýl bulunduðunu vurgulayan Barým, "Buranýn istikrarýnýn bozulmasýna pek izin verilmez. Çünkü çok büyük yatýrým projeleri var, milyar dolarlýk." dedi.

Ülkede Türk firmalarý için yatýrým fýrsatlarýnýn bulunduðuna iþaret eden Barým, Fildiþi'nin kakao, kajun ve kauçuk üretiminde dünyada lider olduðunun altýný çizdi. Barým, "Türk firmalarý için tarým güzel bir alan. Onun dýþýnda bizim inþaat konusunda her zaman belli bir kalitemiz var. Çin ile biz kalite üzerinden rekabet ediyoruz. Bunun dýþýnda eðitim ve saðlýk alanýnda da yatýrýma ihtiyaç var." þeklinde konuþtu.

Barým, Türkiye'nin Batý Afrika'daki en önemli ve büyük ticari ortaðýnýn Fildiþi Sahilleri olduðunu kaydederek, "Ticaret hacmimiz 1 milyar dolara yaklaþtý ve artýþ eðiliminde, bundan memnunuz. Biraz sabýr, biraz da büyük oyuncularla rekabet ettiðimizi anlamamýz gerekiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Maarif Vakfýnýn pilot projeyle Abidjan'da okulu bulunduðunu, ayrýca Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðýnýn Türkiye Burslarý ve Diyanet bursuyla Türkiye'ye öðrenci gönderildiðini anlatan Barým, "Burada eðitim kalitesine çok dikkat ediyoruz. Baþvurular çok yüksek olmasýna raðmen eðitim kalitesine baktýðýmýz için sayý biraz düþüyor. Bunlar çok talep görüyor ve bizim burslarýmýz halk nezdinde çok beðeniyle anýlýyor." ifadesini kullandý.

Büyükelçi Barým, Türkiye'den Fildiþi'ne TÝKA ve Diyanet'in yardýmlarýnýn yaný sýra kurban ve bayramlarda yapýlan yardýmlarla halktan halka iliþki kurulduðuna iþaret etti.

- "TEK TÜRK BÜYÜKELÇÝSÝ GÝDEBÝLÝR O MAHALLELERE"

Türkiye'nin Fildiþi'nde çok iyi bir imajýnýn bulunduðunu dile getiren Barým, "Cumhurbaþkanýmýz da yönetimimiz de ülke de Ýstanbul da çok gönülden beðeniliyor. Burada gerçekten el üstündeyiz diyebilirim. Bayraðýmýzý astýðýmýz zaman, 'bir tek Türk büyükelçisi gidebilir oralara' denen mahallelere girebiliyoruz. Bunu bana halk söylüyor. 'Oraya ancak Türk bayraðýyla girilir' diyorlar. Bunun þimdi meyvelerini toplama zamaný." deðerlendirmesini yaptý.

Afrika ile ticarette "eþitler arasý, kazan-kazan" terimlerini Türkiye'nin bulduðunu söyleyen Barým, sonradan baþka ülkelerce bu tanýmlamalarýn kullanýlmaya baþlandýðýný belirtti.

Büyükelçi Barým, depremde Fildiþi Sahilleri'nin 1 milyon dolarlýk yardým yaptýðýný kaydetti.