Draghi, 10 yýl aradan sonra hükümetlerarasý zirve için Türkiye'ye geliyor
ABONE OL

Draghi, parlamentonun üst kanadý Senatoda Ukrayna savaþý, uluslararasý geliþmeler ve temaslarýna iliþkin parlamenterlere bilgi verdi.

Ukrayna savaþýnýn 85. gününe girdiðini belirten Draghi, Rusya'nýn kýsa sürede Ukrayna'nýn büyük bölümünü ele geçirme ümidinin Ukraynalýlarýn direniþine çarptýðýný aktardý.

Ýnsani krizin kötüleþmesini önlemek için bir an önce ateþkese varýlmasý gerektiðini dile getiren Draghi, "Ýtalya, her türlü arabuluculuk için Avrupalý ortaklar ve müttefikleriyle birlikte hareket edecek ancak barýþýn nasýl olacaðýna Ukrayna karar verecek, Ukrayna'sýz bir barýþ kabul edilemez." dedi.

Ýtalya ile Türkiye arasýnda hükümetlerarasý zirvenin 10 yýldýr yapýlamadýðýný hatýrlatan Draghi, "Temmuz baþýnda Türkiye ile ikili zirve için Ankara'da olacaðým. Bu görüþmede çatýþma baðlamýndaki diplomatik ve müzakere perspektiflerini ve Ýtalya ile Türkiye iliþkilerinin güçlendirilmesini ele alacaðýz." ifadesini kullandý.

Draghi, bugün Ukrayna'da diyalog giriþiminden söz edilebiliyorsa bunun nedeninin Ukrayna'nýn kendisini savunabilmesi olduðunu söyledi.

Ýtalya Baþbakaný, "Rus iþgalinin insan hayatý üzerindeki sonuçlarý korkunç. Geçen hafta Kiev'de de toplu mezarlar bulundu. Ýtalya, savaþ suçlarýnýn soruþturulmasý için destek önerdi." dedi.

Ukrayna ve Rusya'nýn dünya çapýnda iki önemli tahýl ihracatçýsý olduðunu ve pek çok ülkenin, bu iki ülkeye baðýmlý olduðunu belirterek, "Gýda fiyat endeksi yükseldi ve mart ayýnda tüm zamanlarýn en yüksek seviyesine ulaþtý. Özellikle gýda krizi riskinin arttýðý Afrika ve Orta Doðu'da yýkýcý etki yaratma durumu söz konusu." yorumunu yaptý.

Baþbakan Draghi, hükümetin tahminlerine göre 2024'ün ikinci yarýsýndan itibaren Rus gazýna baðýmlý olmayacaklarýný ifade ederek, yenilenebilir enerji kaynaklarý üzerindeki bürokratik sýnýrlarý ve yatýrýmlarýn önündeki engelleri kaldýrmak için kararlýlýklarýnýn en üst seviyede olduðunu anlattý.

Bu arada Draghi, NATO'nun doðu kanadýndaki eylemlerini yoðunlaþtýrdýðýný dile getirerek, halihazýrda bölgede 2 bin 500 Ýtalyan askeri varlýðýna ek olarak Macaristan ve Bulgaristan'a 1000 asker daha göndereceklerini, Slovakya'ya hava savunma sistemi yollamayý deðerlendirdiklerini dile getirdi.

Ýtalya Baþbakaný, Finlandiya ve Ýsveç'in NATO'ya üyeliðini desteklediklerini yineledi.