DSÖ: Sudan'da 6,8 milyon kiþi yerinden edildi
ABONE OL

Mashal, Birleþmiþ Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalýk basýn toplantýsýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Sudan'da ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda çatýþmalarýn 8 ayý geride býraktýðýný belirten Mashal, savaþýn Hartum'dan ülkenin çeþitli eyaletlerine yayýldýðýný ve tüm Sudan halkýný etkilediðini söyledi.

Mashal, nisandan bu yana en az 12 bin 260 kiþinin öldürüldüðünü, 33 binden fazla kiþinin yaralandýðýný ifade etti.

Sudan'ýn dünyanýn en büyük yerinden edilme kriziyle karþý karþýya olduðunu vurgulayan Mashal, "Sudan'da yaklaþýk 6,8 milyon kiþi ülke içinde yerinden edildi veya komþu ülkelerde güvenlik arayýþýyla evlerinden kaçtý. Bu durum, hastalýklar, yetersiz beslenme ve akut zihinsel saðlýk sorunlarýna karþý savunmasýzlýðý artýrýyor." dedi.

Mashal, þunlarý kaydetti:

"Güvensizlik ve bürokratik engeller, Sudan'ýn birçok yerinde insani eriþimi ve malzemelerin ulaþtýrýlmasýný kýsýtlamaya devam ediyor. Darfur'daki durum özellikle endiþe verici. DSÖ, bu ihtiyaçlar ve zorluklar karþýsýnda Sudanlý saðlýk yetkilileri ve saðlýk ortaklarýyla birlikte çalýþmaya devam ediyor. Sudan'daki insani kriz, devam eden çatýþmalar, kitlesel yerinden edilmeler ve salgýn hastalýklar nedeniyle daha da kötüye gidiyor."

- Sudan iç savaþý

Sudan ordusu, paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin, 2 yýl içinde tamamen orduya entegresini istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaþ öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamýþ askeri bir güçtü. Sudan hükümeti, uluslararasý topluma HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Sudan'da taraflar, baþkent Hartum'un yaný sýra ülkenin batý ve güneybatýsýndaki 9 eyalette aðýr silahlarla çatýþmayý sürdürüyor.

BM'ye göre, nüfusun yaklaþýk yarýsýna denk gelen 25 milyon Sudanlý, insani yardýma muhtaç hale geldi.

Uluslararasý ateþkes ve müzakere giriþimleri, taraflarýn karþýlýklý ihlal suçlamalarý ve öne sürülen þartlarda anlaþamamalarý nedeniyle þu ana kadar baþarýsýz oldu.