DSÖ: Sudan'da nüfusun yüzde 40'ýndan fazlasý açlýk çekiyor
ABONE OL

Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalýk basýn toplantýsýnda güncel saðlýk konularýna iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Sudan'da nisanda baþlayan çatýþmalar nedeniyle kötüleþen insani durumdan büyük endiþe duyduklarýný belirten Ghebreyesus, "Sudan nüfusunun yüzde 40'ýndan fazlasý açlýk çekiyor. Geçen yýl mayýs ayýndan bu yana bu sayý iki katýna çýktý." dedi.

Ghebreyesus, Sudan'da ilaçlara, týbbi malzemelere, elektriðe ve suya sýnýrlý eriþimin olduðuna dikkati çekerek, çatýþmadan etkilenen eyaletlerde saðlýk hizmetlerinin verilmesinde zorluk yaþandýðýný kaydetti.

Öte yandan Etiyopya'nýn kuzeyinde bulunan, ülkenin en kalabalýk ikinci bölgesi Amhara'da devam eden çatýþmalardan da endiþe duyduklarýný belirten Ghebreyesus, "2 milyona yakýn insan saðlýk yardýmýna muhtaç durumda. Durum, Sudan'daki çatýþmadan gelen mülteci akýnýyla daha da karmaþýk hale geldi." diye konuþtu.

Etiyopya'da federal hükümet, Amhara bölgesinde ordu ile yerel milisler arasýndaki çatýþmalarýn þiddetlenmesi üzerine 4 Aðustos'ta olaðanüstü hal ilan etmiþti.

- Sudan'da orduyla HDK arasýndaki çatýþmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü Hýzlý Destek Kuvvetlerinin (HDK), 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda, Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Baþkent Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde hala süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler (BM), Sudan'da devam eden savaþ nedeniyle 4 milyondan fazla kiþinin zorla yerinden edildiðini ve bunun ülkedeki saðlýk koþullarýný kötüleþtirdiðini bildirmiþti.

BM, çatýþmalardan etkilenen 700 binden fazla kiþinin komþu ülkelere kaçtýðýný ve 195 bin Güney Sudanlýnýn geri dönmek zorunda kaldýðýný aktararak, ülke içinde ise 3 milyondan fazla kiþinin yerinden edildiðini açýklamýþtý.

  • Sudan açlýk
  • Tedros Ghebreyesus
  • DSÖ Sudan