Dünya Bankasý duyurdu: 104 milyar dolarlýk rekor gelir saðladý
ABONE OL

Banka, "Karbon Fiyatlandýrmasýnýn Durumu ve Eðilimleri 2024" raporunu yayýmladý.

Dünyadaki karbon fiyatlandýrmasýna iliþkin geliþmelerin ele alýndýðý raporda, karbon fiyatlandýrma gelirlerinin geçen yýl artmaya devam ederek ilk kez 100 milyar dolar eþiðini aþtýðý aktarýldý.

Raporda, küresel karbon fiyatlandýrmasý sonucu saðlanan gelirin 2023'te 104 milyar dolarlýk rekor seviyeye ulaþtýðý belirtildi.

Dünya çapýnda faaliyette olan 75 karbon fiyatlandýrma aracý olduðu kaydedilen raporda, toplanan gelirin yarýsýndan fazlasýnýn iklim ve doðayla ilgili programlarýn finansmaný için kullanýldýðý ifade edildi.

Raporda, Brezilya, Hindistan, Þili, Kolombiya ve Türkiye'nin de aralarýnda bulunduðu orta gelirli büyük ülkelerin karbon fiyatlandýrmasý uygulamasýnda ilerleme kaydettiði ibelirtildi.

Karbon fiyatlandýrmasýnýn uygulama açýðýnýn kapatýlmasýna yardýmcý olmak için zemin kazanmaya devam ettiði ancak geçen yýl kaydedilen ilerlemenin yavaþ olduðu vurgulanan raporda, uygulanan karbon vergileri ve emisyon ticareti sistemlerinin küresel emisyonlarýn yaklaþýk yüzde 24'ünü kapsadýðý aktarýldý.

Raporda, enerji ve sanayi gibi geleneksel sektörler hakimiyetini sürdürürken, havacýlýk, denizcilik ve atýk gibi sektörlerde karbon fiyatlandýrmasýnýn giderek daha fazla dikkate alýndýðý kaydedildi.

Bankanýn raporunda, rekor gelirlere ve büyümeye raðmen küresel karbon fiyatý kapsamý ve seviyelerinin Paris Anlaþmasý'nýn hedeflerini tutturamayacak kadar düþük olduðuna iþaret edildi.

  • Dünya Bankasý
  • Karbon fiyatlandýrmasý
  • Rekor gelir