Dünya basýný Ýstanbul'daki kritik zirveyi konuþuyor: Washington, Ankara'nýn desteðini almak istiyor
ABONE OL

Baþkan Erdoðan, Bakan Fidan ile görüþen ABD Dýþiþleri Bakaný Blinken'ý Ýstanbul'da kabul etti. Ankara görüþmelerde Washington'a 4 mesaj iletti: Gazze'de ateþkes, F-16 süreci nihayete ermeli, Ýsveç için karar Meclis'te, Karadeniz'de gerilim istemiyoruz.

DÜNYA ÝSTANBUL'DAKÝ ZÝRVEYÝ KONUÞUYOR

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken ile görüþtü. Ýstanbul'daki zirve dünyada geniþ yanký uyandýrdý.

Bloomberg Ýstanbul'daki zirveyi 'Blinken, Türkiye'nin Ýsrail-Hamas Savaþýnda Olumlu Role Hazýr Olduðunu Söyledi' baþlýðý ile sayfasýna taþýdý.

Haberde 'Ýsrail'in Gazze Þeridi'nde Hamas'la yürüttüðü savaþ dördüncü ayýna girmek üzereyken ABD, daha geniþ bir çatýþma riskini azaltmak amacýyla Ýran da dahil olmak üzere bölgesel nüfuzunu kullanmak için Türkiye'ye el uzatýyor' denildi.

'BLINKEN ANKARA'NIN DESTEÐÝNÝ ALMAK ÝSTÝYOR'

Bloomberg'e göre, Üst düzey bir ABD'li yetkili, Blinken ile seyahat eden gazetecilere verdiði demeçte, Washington'un savaþ bittikten sonra Gazze'yi nasýl yöneteceðine iliþkin planlar için Ankara'nýn desteðini almak istediðini söyledi.

Time dergisi Blinken'ýn Ortadoðu turuna Türkiye'ye gelerek start verdiðini yazdý.

Haberde 'Ýsrail'in Gazze'de Hamas'a karþý yürüttüðü savaþýn daha geniþ bir çatýþmaya dönüþebileceðine dair korkular artarken, ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, Ortadoðu'daki son diplomatik misyonunu Türkiye'de baþlattý' denildi.

Yunan Proto Thema 'ABD Dýþiþleri Bakaný Anthony Blinken, Ýstanbul'da düzenlenen toplantýda Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Gazze'deki çatýþmanýn yaný sýra Ýsveç'in NATO'ya katýlýmýnýn tamamlanmasý da dahil olmak üzere Avrupa'nýn güvenlik önceliklerini ele aldý' dedi.

Al Jazeera 'Blinken, Gazze diplomasi turuna baþlayarak Türk lider Erdoðan'la buluþtu' manþeti ile okurlarýnýn karþýsýna çýktý.

Haberde Blinken'in 'Türkiye'de, Ortadoðu'daki çatýþmanýn yayýlmasýný önlemek için Türkiye'nin nüfuzunu ve baðlarýný kullanarak neler yapabileceðine yoðun bir þekilde odaklandýk' sözü öne çýkarýldý.

Times of Israel bunun Blinken'in bölgeye son üç ay içindeki dördüncü ziyareti olduðuna dikkat çekti.

The New Arab 'ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken Cumartesi günü Türkiye Cumhurbaþkaný ile Gazze savaþýný, Ýsveç'in NATO'ya katýlýmýný ve savaþ uçaðý satýþýný görüþtü' dedi.

Kathimerini 'Blinken-Erdoðan görüþmesinin gündemi Gazze ve Ýsveç' manþeti ile çýktý.

Yunan In.gr 'Blinken ve Erdoðan Gazze, F-16, Ukrayna ve Ýsveç'in NATO üyeliðini konuþtu' dedi.

Gulf Times 'Blinken Ýstanbul'da Erdoðan ile görüþtü' baþlýklý haberinde þu ifadelere yer verdi;

'ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, Gazze'deki savaþ ve Ankara'nýn ABD savaþ uçaðý talebinin ele alýnmasý beklenen görüþmeler için Cumartesi günü Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile bir araya geldi.'

ÝSTANBUL'DAKÝ KRÝTÝK ZÝRVE

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken'ý kabul etti. Vahdettin Köþkü'nde gerçekleþen kabulde, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, MÝT Baþkaný Ýbrahim Kalýn ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de hazýr bulundu. Baþkan Erdoðan'ýn kabulünden önce Fidan ve Blinken, yaklaþýk 2 saat bir görüþme gerçekleþtirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüþmelerde iki ülke arasýndaki iliþkiler kapsamlý þekilde ele aldý. Bakan Fidan, muhatabýna Türkiye'nin F-16 alým sürecinin sonuçlanmasýný beklediðini aktararak, Ýsveç'in NATO üyelik süreciyle ilgili nihai kararýn TBMM'ye ait olduðunu ifade etti. Ýki bakan, Gazze'de devam eden insanlýk trajedisini de deðerlendirdi.

ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM ÞART

Ýsrail'in artan saldýrganlýðýnýn tüm bölgeye yönelik bir tehdit olduðuna dikkati çeken Bakan Fidan, derhal ateþkes ilan edilerek Gazze'ye kesintisiz insani yardým ulaþtýrýlmasý gerektiðini vurgulayarak, iki devletli çözüme yönelik müzakerelere bir an önce baþlanmasý çaðrýsýnda bulundu. Bakan Fidan, Türkiye'nin Karadeniz'de gerilim yaþanmasýný arzu etmediðini, Rusya ve Ukrayna'da üretilen gýda ürünlerinin güvenli biçimde dünya pazarlarýna ulaþtýrýlmasý için Türkiye'nin gösterdiði çabalar konusuna da deðindi. Görüþmede, Azerbaycan ve Ermenistan arasýndaki görüþmeler ile Suriye ve Irak gibi bölgesel konular da ele alýndý.

ÝNGÝLÝZ MAYIN GEMÝSÝ MONTRÖ'YE TAKILDI

Ýngiltere geçtiðimiz ay Ukrayna'ya Kraliyet Donanmasý'na ait iki mayýn gemisi vermiþti. Ankara ise Montrö Sözleþmesi'ni hatýrlatarak þu açýklamayý yapmýþtý: "Türkiye, Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik operasyonunu derhal 'savaþ' olarak tanýmlamýþ ve Montrö Boðazlar Sözleþmesi'nin 19. maddesi uyarýnca savaþ gemilerine Boðazlarý kapatmýþtýr. Türkiye; bu savaþ boyunca da deðiþmez kararlýlýðýný ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir."