Dünya bunu konuþuyor! Sömürgeciliðe karþý Türk bayraðý açtýlar
ABONE OL

Nijer'de sömürgeci güçlere karþý hareketli günler yaþanýyor. Ülkede askeri cuntanýn Fransa yanlýsý yönetimi ele geçirmesinin ardýndan gerilim sürerken Fransa ve ABD desteðiyle ülkeye olasý bir silahlý müdahaleden bahsediliyor.

Kaðýt üzerinde "sömürgeci" olarak gözükmese de hala iç iþlerine ve ticari kaynaklarýna müdahale ettiði Nijer'de yaþanan baðýmsýzlýk giriþimlerine karþý harekete geçen Fransa'ya yönelik tepki de artýyor.

TÜRK BAYRAÐI AÇTILAR

Askeri darbeden sonra Fransýz Büyükelçiliði'ni basan ve Fransa karþýtý eylemlerine devam eden Nijerli sömürge karþýtý göstericilere ait bir video ise dünyanýn gündemine oturdu.

Sömürgeci kuvvetlere karþý duruþuyla küresel siyasette önemli çýkýþlarýyla konuþulan Türkiye, Nijer'deki protesto gösterilerinde anýldý. Nijerli göstericilerin Türk bayraðý açtýðý anlar kameralara yansýdý. Fransa karþýtý sloganlar atan Nijerlilerin elinde Türk bayraðý taþýdýðý anlar kameralara yansýdý. Göstericiler arasýnda Türk bayraklý giysiler giyen Nijerliler de görüldü.

SÜRE SONA ERMÝÞTÝ

Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardýndan Batý Afrika Devletleri Ekonomik Topluluðunun (ECOWAS) askeri cuntaya verdiði bir haftalýk süre gece yarýsý itibarýyla dolmuþtu. ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaþkaný Muhammed Bazum'un serbest býrakýlmasý ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermiþti.

Bu sürede taleplerinin karþýlanmamasý durumunda askeri müdahale dahil her seçeneði deðerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasýyla askeri operasyon baþlatmadý.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Sürenin dolmasýna birkaç saat kala askeri cunta Vataný Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) tarafýndan yayýmlanan bildiride, muhtemel bir saldýrýya karþý Nijer hava sahasýnýn ikinci emre kadar kapatýldýðý duyuruldu.

Bildiride, yabancý bir ülkenin ECOWAS iþbirliðinde Nijer'e operasyon hazýrlýðýnda olduðu iddia edildi ve ECOWAS'ýn halihazýrda 2 Orta Afrika ülkesine asker konuþlandýrdýðý kaydedildi.

Askeri müdahale ihtimali, Batý Afrika'daki diðer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmiþti.

Yönetimde askerlerin olduðu Burkina Faso ve Mali, yayýmladýklarý ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaþ açmak anlamýna geldiði konusunda ECOWAS'ý uyarmýþ, Gine de cuntaya destek açýklamasýnda bulunmuþtu.

  • sömürge karþýtý protestolar
  • fransa darbe sonrasý
  • türk bayraðý
  • nijer
  • sömürge