Öðretmenler 5 Ekim Dünya Öðretmenler gününü kutlayacak. Dünya Öðretmenler Günü nedeniyle Lefkoþa Büyük Han’da bu akþam resepsyiyon verilecek.Kýbrýs Türk Orta Eðitim Öðretmenler Sendikasý, Kýbrýs Türk Öðretmenler Sendikasý ve DAÜ-SEN’nin ortak düzenleyeceði resepsiyon 19.00-22.00 saatleri arasýnda gerçekleþtirilecek. Gün nedeniyle Eðitim Enternasyonali’ne üye olan üç sendika dün de ortak basýn toplantýsý düzenlemiþti.Kýbrýs Türk Orta Eðitim Öðretmenler Sendikasý, Kýbrýs Türk Öðretmenler Sendikasý ve DAÜ-SEN 5 Ekim Dünya Öðretmenler Günü nedeniyle ortak basýn toplantýsý düzenledi. Hazýrlanan ortak açýklama KTOEÖS Baþkaný Selma Eylem tarafýndan okundu.
Dünya Öðretmenler Günü dolayýsý ile Eðitim Enternasyonali tarafýndan hazýrlanan bir raporun yayýnlandýðý kaydedilen açýklamada rapora göre öðretmenlerin dünya çapýnda kötü çalýþma koþullarý, güvencesiz çalýþtýrýlma, yetersiz eðitim araçlarý ve yüksek düzeyde stresle baþ etmek zorunda kaldýðý belirtildi.
Toplantýda konuþan KTÖS Genel Sekreteri Þener Elcil de TL kullanýmýndan dolayý son üç yýlda öðretmen maaþlarýnda döviz bazýnda yüzde 68 bir gerileme olduðunu da söyledi.
Basýn toplantýsýnda tüm öðretmenler bu akþam gerçekleþtirilecek Dünya Öðretmenler Günü resepsiyonuna davet edildi.
5 EKÝM DÜNYA ÖÐRETMENLER GÜNÜ MESAJLARI
5 Ekim Öðretmenler Günü, öðretmenler ve eðitmenler gerek öðrencilerinden gerekse de yakýnlarýndan pek çok öðretmenler günü mesajý alacaklar. Bu tebrik mesajlarý, genellikle öðretmenlerin önemi ve topluma katkýsý ile onlara olan þükranlarýmýzý ve teþekkürlerimizi barýndýrýr. Bugün siz de aþaðýdaki öðretmenler günü mesajlarý içinden beðendinizi eski – yeni öðretmenlerinize ya da öðretmen yakýnlarýnýza yollayabilirsiniz.
* Dünyanýn en degerli varlýklarý olan siz Öðretmenler! Bugün, Türk Öðretmeninin Þeref Günüdür. Ona Olan Saygýyý Yenileme, Onun Yüceliðini Anma Günüdür. Böyle Anlamlý Bir Günde Hepinizi Sevgiyle, Candan Kutluyoruz. Öðretmenler gününüz kutlu olsun!
* Yeryüzünde barýþý saðlayacak sihirli deðnek analarla öðretmenlerin elindedir. Eðitim demek, vücutta ve ruhtaki güzelliði ve mükemmelliði son mertebesine kadar geliþtirmek demektir. Öðretmenler Gününüz kutlu olsun.
* Öðretmenlere çok büyük borcumuz vardýr. Çünkü öðretmenlerimiz bize saygý.sevgi,eðitim,temizlik ahlak öðretmeye çalýþýr. vb. Öðretmenlerimize saygý ve sevgi duymalýyýz! Öðretmenler günü kutlu olsun.
* Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluða kavuþturmak için iki orduya ihtiyaç vardýr: Biri vatanýmýzý kurtaran asker ordusu, diðeri ulusumuzun geleceðini yoðuran irfan bilim, kültür ordusudur. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Öðretmen, öðrencilerinin üzerine titreyendir. Gömleðimizin düðmesi açýlýnca eliyle kapatan, alnýmýz terleyince mendiliyle kurulayan, ayaðýmýza taþ dokunsa bizden önce üzülendir. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Öðretmen, öðrencilerinin üzerine titreyendir. Gömleðimizin düðmesi açýlýnca eliyle kapatan, alnýmýz terleyince mendiliyle kurulayan, ayaðýmýza taþ dokunsa bizden önce üzülendir. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Saymakla tükenmez faziletlerin, zamanen ödenen o bedellerin, kývancýndýr üstün talebelerin, iftihar ediniz siz öðretmenim. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Sen bahçemde tek gül, kalbimde tek cansýn. Sen sevdiren öðretensin öðretmenler gününüz kutlu olsun. Bir gün dersem ki ben öðretmenim sen güneþ kadar uzakta bile olsan her bakýþýmda gülümseyiþini görürüm ýþýksýz açmazmýþ çiçek, gelmezmiþ bahar inan seninle her mevsim bahar öðretmenim. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Sen bir ýþýk yolusun. Bizi hep aydýnlatan bir bilgi kaynaðýsýn türlü þeyler anlatan. Avukɑt, doktor, hâkim, hepsi senin eserin bu ülke, bu insɑnlɑr senindir öðretmenim. Her öðretmenler gününde, sevinçle çarpar kalbim. Gösterdi tüm gücünü sevgili öðretmenim. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Ýnsan aðaç dikmeyince meyve vermesini bekleyemez. Her yýl yeni yeni aðaçlar diken sevgili öðretmenlerimizin, öðretmenler gününü kutluyorum. ALLAH saygýya deðer öðretmenleri baþýmýzdan eksik etmesin.
* Doðruya, güzelliðe, odur yolu gösteren odur hep geleceðe güvenle gülümseyen. Bir ana, bir babadýr çocuklara sunulan. Odur eli öpülen, odur fedakâr insan. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
* Unutmayýnýz ki cumhurbaþkaný bile sýnýfta öðretmenden sonra gelir. Dünyanýn en deðerli varlýklarý olan siz öðretmenler! Bugün, Türk öðretmeninin þeref günüdür. Ona olan saygýyý yenileme, onun yüceliðini anma günüdür. Böyle anlamlý bir günde hepinizi sevgiyle, candan kutluyoruz. Öðretmenler gününüz kutlu olsun…
ÖÐRETMENLER GÜNÜ TÜRKÝYE'DE NEDEN 24 KASIM'DA KUTLANIYOR?
Türkiye'de 24 Kasým'da kutlanan ve önemli tarihlerden biri olan olan Öðretmenler Günü, 1994’ten beri pek çok ülkede her yýl 5 Ekim günü kutlanýyor. Ancak bazý ülkeler, kendi kültürel ve tarihi özelliklerine göre Öðretmenler Günü'nü farklý tarihlerde ve þekillerde kutluyor. Örneðin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleþik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mýsýr, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yýl 28 Þubat günü, Öðretmenler Günü olarak kutlanýyor. Bazý ülkelerde bu özel gün tatil ilan edilebiliyor. Peki, Türkiye'de neden 24 Kasým'da kutlanýyor? 24 Kasým 1928 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Baþöðretmenliði"ni kabul ettiði gündür. Bu sebeple Türkiye'de Öðretmenler Günü her yýl Kasým ayýnýn 24'ünde kutlanýr.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ÖÐRETMENLERE YÖNELÝK SÖZLERÝ
Türkiye'deki Öðretmenler Günü tarihini belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, eðitime ve öðretmenlik mesleðine verdiði deðeri her fýrsatta dile getirmiþ, bir ülkenin geliþiminde öðretmenlerin etkisini söylediði sözlerle hatýrlatmýþtý. Ýþte, Baþöðretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün öðretmenlerle ilgili sözlerinden bazýlarý!
Yeni kuþak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öðretmenler topluluðundan ve onlarýn yetiþtirecekleri öðretmenlerden alacaktýr.
Öðretmenler!... Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafýzlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiþtirmek sizin elinizdedir.
Öðretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öðretmen ve eðitimcilerini, sizler yetiþtireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktýr.
Öðretmenler! Erkek ve kýz çocuklarýmýzýn, ayný suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olmasý mühimdir.
Milletleri kurtaranlar yalnýz ve ancak öðretmenlerdir. Öðretmenden, eðiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adýný alma yeteneðini kazanamamýþtýr.
Memleket evlâdý, her öðrenim aþamasýnda ekonomik hayatta verimli, etkili ve baþarýlý olacak surette donatýlmalýdýr.
Öðretmenler her fýrsattan istifade ederek halka koþmalý, halk ile beraber olmalý ve halk, öðretmenin çocuða yalnýz alfabe okutur bir varlýktan ibaret olmayacaðýný anlamalýdýr.
En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eðitim iþleridir. Milli eðitim iþlerinde mutlaka muzaffer olmak lazýmdýr. Bir milletin gerçek kurtuluþu ancak bu suretler olur.
Öðrenci ne yaþta ve sýnýfta olursa olsun, onlara geleceðin büyükleri gözüyle bakacak ve öyle davranacaksýn.
Ýþ günlerinde Öðretmenler Gününü kutlayan ülkeler
Azerbaycan
Azerbaycan'da her sene 5 Ekim günü Uluslararasý Öðretmenler Günü olarak kutlanýyor.
Avustralya
Avustralya'da Öðretmenler Günü Ekim ayýnýn son cuma gününde kutlanýr.. UNESCO tarafýndan Dünya Öðretmenler Günü olarak kutlanmasý tavsiye edilen 5 Ekim'de Avustralya'da genellikle okullar tatil olduðu için ekim ayýnýn son cuma günü Öðretmenler Günü olarak kabul edilmiþtir.
Çek Cumhuriyeti
Evrensel eðitimin ilk savunucularýndan Jan Amos Comenius’un doðum yýldönümü olan 28 Mart günü Öðretmenler Günü olarak kutlanýr.
Hindistan
Hindistan Öðretmenler Günü'nü 5 Eylül'de kutlar. Bu, eski Hindistan devlet baþkaný ve öðretmeni Dr. Sarvepalli Radhakrishnan'ýn doðum günüdür. Dr. Radhakrishnan 1962'de Hindistan cumhurbaþkaný olunca bazý öðrencileri ve arkadaþlarý onun doðumgününü kutlamalarýna izin vermesi konusunda kendisine isteklerini danýþmýþtýr. Dr. Radhakrishnan da yanýt olarak Benim doðumgünümü ayrýca kutlamak yerine, 5 Eylül Öðretmenler Günü olarak kutlansa bu benim kendi gurur ayrýcalýðým olur. demiþtir.
Bu gün Hindistan'da tatil deðildir. Bu gün bir kutlama günü olarak kabul edilip öðrenciler normal bir günmüþ gibi okula gelir; olaðan etkinlikler ve dersler, kutlama aktiviteleriyle birlikte teþekkür ve hatýrlama da içerir. Bazý okullarda bu günde öðretmenlerin sorumluluklarýný son sýnýf öðrencileri alarak öðretmenlerinin kýymetini bildiklerini onlara gösterir.
Geleneksel olarak, Hintler öðretmenlere çok büyük bir saygý ve onur barýndýrmýþlardýr. Eski bir Hint'in söylediðine göre (genellikle öðrencilere öðretilir) öðretmeni 3. sýrada sýralar, Tanrý'dan bile önce: Anne, Baba ve Öðretmen Tanrý'dýr anlamýnda "Maata, Pitha, Guru, Daivam". Bir beyitin (doha) söylemi Guru Govind doou khare kake lagon paai? Balihari guru aap ki Govind deeo batai, ne göre "Ýlk selamýmý kime vermem gerektiði konusunda içinden çýkýlmaz bir durum içindeyim: Öðretmen mi yoksa Tanrý mý. Beni Tanrý'yý bilmem konusunda aracýlýk edecek kiþi olan öðretmeni seçmeliyim." Baþka bir örnek olarak, Hinduizm'in kutsal kitabýnýn orta kýsýmlarýnda "Guru Bramha, Guru Vishnu, Guru devo Maheshwaraha - Gurusakshath parabramha tasmai shree gurve namaha," der, çevirisiyse "Öðretmen üçlü birliktir. Öðretmenin kendisi Tanrý'nýn önündeki belirtidir." Öðretmen her çocuða her kimseye bilgi vermekle kalmaz onun annesi görevini de üstlenmiþ olur.
Ýran
Murtaza Mutahhari'nin öldürülüþünün yýldönümü olan 2 Mayýs günü Öðretmenler Günü'dür.
Malezya
Malezya'da Öðretmenler Günü (Malezyaca: Hari Guru) 16 Mayýs'ta kutlanýr.
Peru
1953’ten bu yana 6 Temmuz günü resmi olarak Öðretmenler Günü’dür. Peru’nun baðýmsýzlýðýný kazanmasýndan sonra 6 Temmuz 1822’de kabul edilen bir yasa ile ülkedeki ilk öðretmen okulunun kurulmasý sebebiyle 6 Temmuz günü seçilmiþtir.
Slovakya
Jan Amos Comenius’un doðum yýldönümü olan 28 Mart günü Öðretmenler Günü olarak kutlanýr.
Türkiye
Türkiye’de her yýl 24 Kasým, Öðretmenler Günü olarak kutlanýr. Bu, 1981 yýlýnda baþlamýþ bir uygulamadýr.
24 Kasým 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Baþöðretmenliði"ni kabul ettiði gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e "Millet Mektepleri Baþöðretmenliði" unvanýný 11 Kasým 1928'de yaptýðý toplantýda vermiþ ve bu unvan, 24 Kasým'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayýmlanmasý ile resmileþmiþti.
Atatürk'ün 100. doðum yýl dönümü olan 1981 yýlýnda onun "baþöðretmen" oluþunun yýldönümlerinde ülke çapýnda Öðretmenler Günü kutlanmasýna karar verildi. Öðretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasým 1992’de Resmi Gazete’de yayýnlanarak yürürlüðe giren Öðretmenler Günü Kutlama Yönetmeliði çerçevesinde gerçekleþir