DSÖ, alkol ve madde kullanýmýna iliþkin 2019 verilerine dayanan bir rapor yayýnladý. Rapor, dünya genelinde yaklaþýk 400 milyon kiþinin alkol veya madde kullaným bozukluðu yaþadýðýný, bunlardan 209'unun alkol baðýmlýsý olduðunu ortaya koydu. Raporda, yýlda 2,6 milyon ölümün alkol tüketiminden kaynaklandýðý, bunun tüm ölümlerin yüzde 4,7'sini oluþturduðu belirtildi. Alkole baðlý ölüm oranlarýnda 2010'dan bu yana bir miktar azalma görülmesine raðmen ölüm sayýsýnýn kabul edilemeyecek kadar yüksek olduðu, en yüksek oranlarýn ise Avrupa ve Afrika'da kaydedildiði ifade edildi.
EN ÇOK ÖLÜMLER DÜÞÜK GELÝRLÝ ÜLKELERDELitre baþýna alkol tüketiminden kaynaklý ölüm oranlarýnýn düþük gelirli ülkelerde en yüksek, yüksek gelirli ülkelerde ise en düþük olduðu kaydedilen rapora göre alkole baðlý ölümlerden 474 bini kalp ve damar hastalýklarýndan, 401 bini kanserden olmak üzere, 1,6 milyonu bulaþýcý olmayan hastalýklardan kaynaklandý. Yaklaþýk 724 bin ölüm ise trafik kazalarý, kendine zarar verme ve kiþilerarasý þiddet gibi yaralanmalar nedeniyle gerçekleþirken, 284 bin ölüm ise bulaþýcý hastalýklara baðlý olarak meydana geldi.
"CESUR EYLEMLER GERÇEKLEÞTÝRMELÝYÝZ"
Raporda alkol ve uyuþturucu tüketiminin azaltýlmasý, kullaným bozukluklarý için tedaviye eriþimin arttýrýlmasýna yönelik eylemlerin küresel çapta hýzlandýrýlmasý gerektiðine dikkat çekildi. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptýðý açýklamada, "Madde kullanýmý bireysel saðlýða ciddi zararlar veriyor, kronik hastalýklar ve psikolojik rahatsýzlýk riskini artýrýyor ve trajik bir þekilde her yýl milyonlarca önlenebilir ölümle sonuçlanýyor. Daha saðlýklý ve daha eþitlikçi bir toplum inþa etmek için acilen alkol tüketiminin olumsuz saðlýk ve sosyal sonuçlarýný azaltacak, madde kullaným bozukluklarýnýn tedavisini eriþilebilir ve ekonomik hale getirecek cesur eylemler gerçekleþtirmeliyiz" dedi.