Dünyada 6,5 milyon enerji çalýþaný Kovid-19 nedeniyle iþini kaybedebilir
ABONE OL

Sabancý Üniversitesi Ýstanbul Uluslararasý Enerji ve Ýklim Merkezinin (IICEC) düzenlediði "Sürdürülebilir Enerji ve Yeni Gerçeklik" baþlýklý webinarda konuþan Birol, Kovid-19'un dünya enerji talebinde çok büyük bir düþüþe sebep olacaðýný söyledi.

Bu yýl dünya enerji talebinin, 2009'daki ekonomik krize oranla 7 kat daha hýzlý düþeceðini dile getiren Birol, "Yani 2009 ekonomik krizine göre 7 misli daha büyük bir sorunla karþý karþýyayýz. Bu süreçte en büyük darbeyi petrolün aldýðýný gördük. Özellikle 'Kara Nisan' olarak adlandýrdýðýmýz nisan ayýnda talepte büyük bir düþüþ oldu fakat þimdi yavaþ da olsa petrolde bir toparlanma söz konusu. Þu an için sadece havacýlýk sektöründe petrol talebi artmadý ama hava yolu ulaþýmý da dünya petrol tüketiminin yüzde 7'sini oluþturuyor. Petrol üreticisi ülkelerin politikalarýnda deðiþiklik olmazsa, fiyatlarda toparlanmanýn devam edebileceðini söyleyebiliriz." diye konuþtu.

Birol, bu dönemde yenilenebilir enerji sektörünün büyüme gösteren tek alan olarak öne çýktýðýný vurguladý.

Kovid-19 nedeniyle azalan enerji talebi sonrasýnda karbondioksit emisyonlarýnda büyük bir düþüþ olduðunu aktaran Birol, "Bu düþüþ karbondioksit emisyonlarýnda son 10 yýldaki artýþý bir kalemde silecek ama bu bir müjde deðil. Bu düþüþün nedeni doðru çevre politikalarý deðil, ekonomilerin çökmesi ve yüz binlerce insanýn hayatýný kaybetmiþ olmasý." dedi.

- "ÝKÝ KÜRESEL BELÝRSÝZLÝK SÖZ KONUSU"

Birol, dünyadaki enerji yatýrýmlarýnýn da bu yýl 2019'a göre 400 milyar dolar azalacaðýný anýmsatarak, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Küresel anlamda enerji sektöründe çok ciddi bir iþten çýkarma dalgasý söz konusu. Son 6 ayda küresel enerji sektöründe 3 milyonu aþkýn insan iþini kaybetti. Önümüzdeki 6 ay içinde ise 3,5 milyon insanýn daha iþini kaybetme riski var. Gelecek aylarda en fazla duyacaðýmýz kelime 'iþsizlik' ve maalesef enerji sektörü de bu noktada en fazla darbeyi alan sektörlerden birisi olacak. Diðer yandan, önümüzdeki 6 aya baktýðýmýzda iki küresel belirsizlik var. Ýlki, Kovid-19 salgýnýnda ikinci dalga olma ihtimali, ikincisi ise dünya ekonomisinin nasýl bir toparlanma göstereceði. Küresel bir geliþme olmasa da Amerika Birleþik Devletleri'nde kasýmda yapýlacak seçimler de dünya ekonomisine ve politikasýna ciddi anlamda etki yapacak."

Enerji sektöründe konsolidasyon beklentisinin de arttýðýný söyleyen Birol, finansman yapýlarý güçlü þirketlerin Kovid-19 nedeniyle zorda kalan enerji þirketlerini yutabileceðini, özellikle Asya ve Orta Doðu'daki ulusal þirketlerin finansal olarak güçlü konumda bulunduðunu belirtti.

Birol, bu dönemde hükümetlerin ekonomilerini yeniden canlandýrmak için kurtarma paketleri hazýrladýðýna da dikkati çekerek, "Ekonomik kurtarma paketlerinin güncel büyüklüðü 9 trilyon dolar seviyesinde ve yýl sonuna kadar bu rakamýn 20 trilyon dolara ulaþacaðýný düþünüyoruz. Enerji verimliliði, yenilenebilir enerji yatýrýmlarý ve elektrik þebekelerinin modernizasyonu, bu kurtarmak paketlerinde desteklenmesi gereken ve istihdam oluþturacak kritik alanlar olarak öne çýkýyor." þeklinde konuþtu.

- TALEPTE TOPARLANMA BAÞLADI

Türk Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði (TÜSÝAD) Enerji Çalýþma Grubu Baþkaný Kývanç Zaimler de Kovid-19 salgýný döneminde Türk enerji sektörünün arz güvenliðindeki etkinliðini kanýtladýðýný ve kesintisiz enerji saðlamayý sürdürdüðünü söyledi.

Bu dönemde kamunun tercihi, saðlýk sistemini güçlü tutmaya çalýþýrken ekonomik hayatý da olabildiðince devam ettirmek üzerine olduðunu aktaran Zaimler, enerji sektöründe istihdam kaybýnýn olmadýðýný kaydetti.

Zaimler, salgýn döneminde enerji talebinde daralma yaþandýðýný fakat toparlanmanýn baþladýðýný ifade ederek, "Kovid-19 salgýnýyla iklim ve dijitalleþme konularý sektörün genelinde daha üst sýralarda konuþulmaya baþlandý. Enerji verimliliði burada en önemli büyüme alaný olarak ortaya çýkýyor. Enerji altyapýsýnýn saðlandýðý bir yenilenebilir enerji yine olmazsa olmazlarýmýz. Bu süreçte öngörülebilirlik ve sürdürülebilirliðin önemini de bir kez daha gördük." diye konuþtu.

- "SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK SEKTÖRÜN ANA GÜNDEMÝ"

Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtiren Sabancý Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Baþkaný Güler Sabancý da, Kovid-19 salgýný sürecinde Türkiye enerji sektörünün, arz güvenliði, arz kalitesi ve müþteri memnuniyeti açýsýndan baþarýlý bir performans sergilediðine dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Hizmetlerin ve operasyonlarýn güçlü þekilde sürdürülmesini saðladýk. Bu da göstermektedir ki bu sektörde baþarýyla yürüyoruz, ilerliyoruz. Ayrýca bu dönemde bize bir kez daha gösterdi ki sürdürülebilirlik sektörümüzün ana gündem maddesi olmaya devam edecektir. Finansal sürdürülebilirliðin güçlendirilmesi, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik odaðýnýn artýrýlmasý, daha verimli, rekabetçi ve teknoloji odaklý bir enerji geleceði için atacaðýmýz adýmlar da bize yol göstermeye devam etmelidir, buna özen göstermeliyiz. Diðer taraftan da enerji ekosisteminin paydaþlarý olarak, önümüzdeki dönemlerde kamu, özel sektör ve üniversite iþ birliklerimizi daha da güçlendirmeliyiz.”