Ekvador ile Meksika arasýnda büyük kriz! Polis büyükelçiliði bastý
ABONE OL

Ulusal basýnda çýkan habere göre, Meksika'nýn Kito Büyükelçiliðine giren polis, Meksika hükümetinin siyasi sýðýnma hakký vereceðini duyurduðu Glas'ý gözaltýna aldý.

Meksika'nýn Kito Büyükelçiliði Siyasi Ýþler Sorumlusu Roberto Canseco, gazetecilere yaptýðý açýklamada, Ekvador polisinin büyükelçiliðe zorla girdiðini ve personele saldýrdýðýný belirtti.

Baskýna tepki gösteren Canseco, "Bu kesinlikle kabul edilemez, olamaz ve bu resmen barbarlýktýr. Glas'ýn hayatýndan endiþe duyuyoruz." ifadelerini kullandý.

- MEKSÝKA, EKVADOR ÝLE DÝPLOMATÝK ÝLÝÞKÝLERÝ ASKIYA ALDI

Meksika Devlet Baþkaný Andres Manuel Lopez Obrador, konuya iliþkin açýklamasýnda, Ekvador polisinin Meksika Büyükelçiliðine girmesinin ulusal egemenliðin "açýk" ihlali anlamýna geldiðini söyledi.

Yasal yollara baþvurulmasý için dýþiþleri bakanýna talimat verdiðini kaydeden Obrador, "Bu uluslararasý hukukun ve Meksika'nýn egemenliðinin açýk bir ihlalidir, Ekvador hükümetiyle diplomatik iliþkilerin derhal askýya alýnmasý için talimatýmý verdim." dedi.

Meksika hükümetinden dün yapýlan açýklamada ise Ekvador'un eski Devlet Baþkan Yardýmcýsý Glas'a siyasi sýðýnma hakký verileceði ve Glas'ýn Meksika'nýn Kito Büyükelçiliðinde olduðu duyurulmuþtu.

- SÜREÇ

Eski Ekvador Devlet Baþkaný Yardýmcýsý Glas, hakkýnda yürütülen rüþvet soruþturmasý kapsamýnda 3 Ekim 2017'de tutuklanmýþtý.

Brezilya inþaat firmasý Oberdecht'in ülkede altyapý ihaleleri kazanmak için yetkililere milyonlarca dolarlýk rüþvet verilmesini organize etmekten suçlu bulunan Glas, 7 Kasým 2018'de saðlýk durumu nedeniyle hastaneye kaldýrýlmýþtý.

Glas, Aralýk 2022'de Meksika'nýn Kito Büyükelçiliðine sýðýnmýþtý.