Ekvadorlu eski bakan Venezuela'ya sýðýndý
ABONE OL

Arjantin Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, iki yýlý aþkýndýr büyükelçiliðin diplomatik konutunda kalan eski Bakan Durarte'nin Venezuela'ya gittiði belirtilerek, "Bayan Duarte, þu anda Karakas'ta ve neden böyle bir karar aldýðýný bizimle paylaþmadý. Oðlunun yanýna gittiðine dair bir bilgi yok. Durarte'nin kýsa vadede Arjantin'e seyahat etmek gibi niyeti de yok." ifadesine yer verildi.

Ekvador hükümeti ise Arjantin'in tutarsýz açýklamalarda bulunduðunu vurgulayarak, Arjantin Büyükelçiliðinin Duarte'nin ülkeden nasýl kaçtýðýna iliþkin güvenlik kameralarý görüntülerini q kendileriyle paylaþmadýðýný bildirdi.

Duarte, Twitter hesabýndan yaptýðý paylaþýmda Arjantin'e teþekkür ederek, Ekvador eski Devlet Baþkaný Lenin Moreno ile mevcut Devlet Baþkaný Guillermo Lasso hükümetine tepki gösterdi.

Ekvador hükümetinin ülkeden güvenli çýkýþýna izin vermediðini hatýrlatan Duarte, "Büyükelçilikten ayrýlmaya karar verdim çünkü Ekvador hükümeti beni siyasi rehineye dönüþtürdü. Risk alarak ayrýlmak zorunda kaldým ama bana verilen haktan yararlandým." deðerlendirmesinde bulundu.

Arjantin hükümetinin sýðýnma teklifinde bulunduðu Duarte, Ekvador hükümetinin ülkeden çýkýþýna izin vermemesi nedeniyle konuttan ayrýlamamýþtý.

- "2012-2016 Rüþvetleri" soruþturmasý

Baþsavcý Diana Salazar'ýn yürüttüðü "2012-2016 Rüþvetleri" soruþturmasý, 2012-2016 yýllarýnda Ekvador eski Devlet Baþkaný Rafael Correa'nýn liderliðini yaptýðý PAIS Ýttifakýnýn seçim kampanyalarýnýn finansmanýnda usulsüzlük iddialarýyla baþlatýlmýþtý.

Yolsuzluk iddialarýnda, ulusal ve uluslararasý þirketlerin yaný sýra Latin Amerika tarihinin en büyük yolsuzluk skandalýnýn merkezindeki Brezilyalý inþaat firmasý Odebrecht'in de adý yer almýþtý.

Rafael Correa, 2007-2017 yýllarýnda Ekvador Devlet Baþkanlýðý görevini yürütmüþtü.

"2012-2016 Rüþvetleri" soruþturmasý çerçevesinde, Correa hakkýnda istenen tutuklama talebi 9 Aðustos 2019'da onaylanmýþtý.