Sami toplumunun deðerlerinin korunmasý için faaliyet gösteren Sami Konseyinin Baþkaný Aslak Holmberg, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, kendi kaderini tayin hakkýna sahip olmayan Sami topluluðunun ayrýmcýlýk, ýrkçýlýk ve kötü muamele gibi tutumlara maruz kalabileceðini bildirdi.
Holmberg, Finlandiya hükümetinin Samilerin geleneksel topraklarýnýn nasýl yönetileceði konusunda söz sahibi olmalarýný saðlayacak gerekli adýmlarý atmasý gerektiðini söyledi.
Holmberg'e göre, yasanýn yenilenmesi Sami topluluðunun kendi kaderini tayin etme hakkýný güçlendirecek.
Sami yerlileri binlerce yýldýr Avrupa'nýn uzak kuzey bölgelerinde doðayla iç içe, sürdürülebilir ve kültür açýsýndan zengin Sami diyarý Sapmi olarak bilinen bölgede yaþýyor.
Ýsveç, Finlandiya, Norveç ve Rusya'nýn el deðmemiþ bölgelerinde yaþayan Avrupa'nýn önde gelen yerli topluluklarýndan biri olan Samiler, kadim geleneklerini ve kültürlerini korumanýn yaný sýra modern dünyayla bir arada var olmaya çalýþýyor.
Birleþmiþ Milletlere (BM) göre, Samiler bugün hala insan haklarý ihlallerine ve ýrkçýlýða maruz kalýyor. BM, ayrýca, Ýsveç'teki yerli grubu zorla asimile etmeyi amaçlayan politikalara yönelik eleþtiriler de yayýnlýyor.
BM, insan haklarý ihlali konusunda Finlandiya hükümetini eleþtirerek Samilerin kendi kaderini tayin hakkýný saðlayacak yasada deðiþiklikler yapmaya çaðýrmýþtý.
Ýskandinav ülkesi Finlandiya'da, on yýldan fazla bir süredir Sami Bölge Kanunu'nun deðiþtirilmesi için çok sayýda giriþimde bulunuldu ancak bu giriþimler anlaþmazlýkla sonuçlandý.
Aktivist Ýnka Musta, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yýllardýr süregelen mücadelenin bu kadar uzun süreceðini tahmin etmediðini belirterek "Maalesef Merkez Partisinin bu yasa tasarýsýna karþý çýkmasý siyasi açýdan akýllýca bir davranýþ" ifadesini kullandý.
Finlandiya Baþbakaný Sanna Marin de hükümet öneride ilerleyemediði için ekimde Sami topluluðundan özür dilemiþti.