Endonezya'da Devlet Baþkaný'nýn oðlundan 2024 seçimlerine adaylýk
ABONE OL

Gelecek yýl yapýlacak seçimde devlet baþkanlýðýna aday olan Endonezya Savunma Bakaný Subianto, baþkan yardýmcýsý adayýnýn Surakarta Belediye Baþkaný Gibran Rakabuming Raka'nýn olduðunu duyurdu.

Gibran'ýn adaylýðý, ülkede devlet baþkaný ve baþkan yardýmcýlýðý için 40 yaþ sýnýrlamasý bulunmasý nedeniyle tartýþma konusu olmuþtu.

Widodo'nun, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi üyesi ve en büyük oðlu olan 36 yaþýndaki Gibran'ýn aday olabilmesi için Anayasa Mahkemesine yaþ sýnýrýnýn düþürülmesi talep edilmiþti.

Anayasa Mahkemesi, yaþ sýnýrýnýn düþürülmesinin meclisin kararý olduðunu ancak "bölgesel yönetici olarak seçilmiþ veya hizmet etmiþ" kiþilere imtiyaz saðlanabileceðini belirtmiþti.

2024 BAÞKANLIK SEÇÝMLERÝ

Mevcut Savunma Bakaný Subianto, 2014 ve 2019 seçimlerindeki maðlubiyetinden sonra üçüncü kez 2024 seçimlerinde devlet baþkanlýðýna aday oluyor.

Büyük Endonezya Hareketi Partisi Genel Baþkaný Subianto, seçim kampanyasýnda 270 milyon nüfusa sahip ülkenin milliyetçi seçmenine hitap ediyor.

Devlet Baþkaný adaylarýndan eski Cakarta Valisi Anies Baswedan, baþkan yardýmcýsý adayý gösterdiði Ulusal Uyanýþ Partisi Genel Baþkaný Muhaimin Iskandar ile yarýþa girdi.

Bir diðer aday eski Orta Cava Valisi Ganjar Pranowo, baþkan yardýmcýsý adayý olarak Siyaset, Hukuk ve Güvenlik Ýþleri Bakaný Mohammed Mahfud'u gösterdi.

Endonezya'da 14 Þubat 2024'te eþ zamanlý olarak meclis seçimleri ve devlet baþkaný seçimi yapýlmasý planlanýyor.