Endonezya'dan AB'ye Gazze mesajý
ABONE OL

AB-Güneydoðu Asya Uluslar Birliðinin (ASEAN) bakanlar toplantýsý marjýnda Brüksel'de AB-Asya Pasifik Bakanlar Forumu'nun 3'üncüsü düzenlendi.

Ýki birlik arasýndaki siyaset, ekonomi ve güvenlik konulu iliþkilerin görüþüldüðü forumda AB Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ardýndan söz alan Marsudi, konuþmasýnýn sonunda Gazze'deki durumla ilgili mesaj verdi.

"Uluslararasý hukuka tutarlý bir þekilde saygý gösterilmesinin önemini bir kez daha vurgulamak isterim." diyen Marsudi, "Hiçbir devlet hukukun üstünde deðildir." ifadesini kullandý.

Marsudi, þöyle devam etti:

"ASEAN ve AB, uluslararasý hukukun deðerlerine ve ilkelerine saygý göstermede ön saflarda yer almalýdýr. Bu saygý Filistin'e ve Gazze'ye de uygulanmalýdýr. Filistin, 70 yýlý aþkýn süredir devam eden adaletsizlikle karþý karþýyadýr. Sessiz kalmaya devam edecek miyiz? Endonezya için cevap açýk. Zorluklar ne olursa olsun, sessiz kalmayacaðýz."

AB ülkelerinin dýþiþleri bakanlarýna seslenen Marsudi, þunlarý kaydetti:

"Hepinize kalbinizi dinlemeniz, doðru olaný yapmanýz ve Filistin'deki, Gazze'deki zulmü durdurmanýz için bir çaðrýda bulunmak istiyorum. AB'nin ve hepimizin, uluslararasý hukukun saðlam bir destekçisi olarak, Gazze söz konusu olduðunda da tutarlý bir konuma sahip olacaðýmýza inanýyorum. Deðerler ve eylemler arasýndaki tutarlýlýk ahlaki zeminimizin samimiyetini yansýtýr. Aslýnda kim olduðumuzu gösterir."

AB adýna söz alan Borrell'in ise konuþmasýnýn Orta Doðu'daki güvenlik durumuna deðindiði kýsmýnda, yalnýzca Kýzýldeniz'de seyrüsefere yönelik tehditlerin ticarete etkisinden söz etmesi dikkati çekti.

  • Endonezya Dýþiþleri Bakaný Retno Marsudi
  • gazze
  • israil