''Eriha Duvarý'' ortaya çýktý! Ýsrail 1 yýl önceden biliyormuþ
ABONE OL

The New York Times'ýn (NYT) haberinde, Ýsrailli yetkililerin "Eriha Duvarý" kod adýný verdiði ve Hamas tarafýndan hazýrlandýðý ileri sürülen yaklaþýk 40 sayfalýk belgenin, Hamas'ýn 7 Ekim sabahý düzenlediði kapsamlý saldýrýyý madde madde özetlediði bildirildi.

Ýsrail'in, Hamas'ýn saldýrý için hazýrladýðý detaylý plandan 1 yýldan fazla süredir haberdar olduðu kaydedilen haberde, ülkedeki askeri ve istihbarat yetkililerinin planý "hayal ürünü" olarak nitelendirip gerçekleþmesini çok zor bularak, dikkate almadýðý öne sürüldü.

NYT tarafýndan incelenen belgede saldýrý için net tarih verilmezken, "Gazze Þeridi'nin etrafýndaki tahkimatý ezmek, Ýsrail þehirlerini ele geçirmek ve kilit askeri üslere saldýrmak" üzere tasarlanmýþ metodik bir saldýrý planýnýn tarif edildiði belirtildi.

Hamas'ýn, saldýrý planýnýn bir parçasý olan ve belgede öngörülen "roket yaðmuru, sýnýr boyunca yer alan güvenlik kameralarýný ve otomatik makineli tüfekleri devre dýþý býrakacak insansýz hava araçlarý (ÝHA) ve silahlý kiþilerin yamaç paraþütleriyle, motosikletlerle ve yaya olarak toplu halde Ýsrail'e akýn etmesi" gibi adýmlarýn hepsini þaþýrtýcý biçimde tamý tamýna uyguladýðý kaydedildi.

Belgede ayrýca Hamas'ýn Ýsrail ordusuna iliþkin bazý hassas bilgiyi elde ettiðinin görüldüðü öne sürüldü, bunun üzerine Ýsrail tarafýnda bu konudaki istihbaratý nasýl topladýðý ve Ýsrail güvenlik teþkilatý içinde sýzýntý olup olmadýðý sorularýnýn gündeme geldiði aktarýldý.

Ýsrail ordusunun, Gazze sýnýrýnda görevli birimindeki yetkililerin de belgenin ortaya çýkmasýndan bir süre sonra Hamas'ýn niyetinin "belirsiz" olduðunu söylediði ileri sürüldü.

Temmuz 2023'te de Ýsrail'de sinyal istihbaratý toplamaktan ve kod çözmekten sorumlu Birim 8200'den kýdemli bir analistin, Hamas'ýn söz konusu planda ana hatlarýyla belirtilenlere benzeyen ve günlerce süren yoðun bir eðitim tatbikatý yaptýðý konusunda uyarýda bulunduðu ifade edildi.