Ermenistan da davet edildi! Azerbaycan tarihindeki en büyük organizasyonuna hazýrlanýyor
ABONE OL

Hem 1994'teki BM Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi hem de bu sözleþme kapsamýnda iklim deðiþikliðinin azaltýlmasý, adaptasyonu ve finansmaný hakkýnda 2015'te imzalanan ve 2016'da yürürlüðe giren Paris Anlaþmasý'nýn maddelerinin hayata geçirilmesi hususunda kararlarýn alýndýðý bir süreç olan COP'u, BM'nin oluþturduðu sekreterlik yürütüyor. Bu müzakerelere her yýl bir ülke ev sahipliði yapýyor. Bu yýl, müzakerelerin koordinasyonu ve COP'a baþkanlýk için Azerbaycan seçildi.

Azerbaycan'ýn devlet kurumlarý, þirketleri ve sivil toplum kuruluþlarý, ülkenin 11-22 Kasým'da ev sahipliði yapacaðý COP 29'un baþarýlý þekilde hayata geçirilmesi için koordineli çalýþma yürütüyor.

COP 29'da toplamda 80 bin civarýnda, bir günde ise yaklaþýk 40 bin misafir aðýrlamaya hazýrlanan Azerbaycan, bir zamanlar çatýþma içerisinde bulunduðu Ermenistan dahil tüm ülkelere davet gönderdi. 50'den fazla devlet ve hükümet baþkaný COP 29'a katýlacaðýný teyit ederken sayýnýn artacaðý öngörülüyor.

Azerbaycan Enerji Bakan Yardýmcýsý ve COP 29 CEO'su Elnur Soltanov, konferansta müzakere edilecek konularý ve beklentilerini AA muhabirine anlattý.

Soltanov, COP 29'da ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde konularýn görüþüleceðini, baþlýca konunun iklim finansmaný olacaðýný söyledi.

Geliþmiþ ülkelerin geliþmekte olan ülkelere daha fazla yardým saðlamasýnýn COP 29'un baþlýca gündemlerinden biri olacaðýný belirten Soltanov, "Geliþmiþ ülkeler atmosfere daha fazla sera gazý atarak geliþti. Bu ülkeler þimdi de daha fazla sera gazý emisyonunda bulunuyor. Dünyadaki sera gazý emisyonunun yaklaþýk yüzde 4'ü Afrika kýtasýndan yapýlýyor. Fakat iklim deðiþikliklerinden en fazla etkilenen kýta da Afrika'dýr. Küçük ada devletlerinin de sera gazý emisyonu yüzde 1 oranýndadýr. Fakat bu ülkeler su altýnda kalarak yok olma tehlikesiyle karþý karþýya bulunuyor. Paris Anlaþmasý'na göre geliþmiþ ülkeler geliþmekte olan ülkelere sera gazý emisyonunun azaltýlmasý ve iklim deðiþikliklerinin etkilerini azaltmak için yapýlan mücadelede finansal destek saðlamalýdýr. Þimdi 100 milyar dolar civarýndaki ilkim finansmanýnýn artýrýlmasý için ciddi müzakereler yürütülüyor. COP 29'da bu yönde karar alýnmasýný umuyoruz." dedi.

- "COP 29'DA TÜM DÜNYADA ATEÞKES ÇAÐRISINDA BULUNACAÐIZ"

Soltanov, Paris Anlaþmasý'nýn 6. maddesi kapsamýnda karbon ticaretindeki engellerin ortadan kaldýrýlmasý hususunun da COP 29'da müzakere edilecek önemli konulardan olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"COP sürecinde tüm baþlýca kararlarýn oybirliði ile kabul edilmesi gerekiyor. Ama oy birliði þartý olmayan fakat iklim alanýnda bizi ileri götürecek öneriler de görüþecek. Azerbaycan da bu hususta 14 öneri sundu. Bu önerilerin hayata geçirilmesi için oy birliði gerekmiyor. Bunlarý bazý ülkelerle ya da þirketlerle hayata geçirebiliriz. Azerbaycan'ýn önerisi ile görüþülecek konular içerisinde iklim finansmaný, enerji, tarým, su kaynaklarý, turizm, dijitalleþme, yeþil kentler ve insan kaynaklarý hususunda konular bulunuyor. Ýklim ve barýþ iliþkisi de Azerbaycan'ýn önerileri sýrasýnda bulunuyor. COP 29'da olimpiyatlarda olduðu gibi tüm dünyada ateþkes çaðrýsýnda bulunacaðýz."

- ERMENÝSTAN DA DAVET EDÝLDÝ

COP 29'da genel olarak yaklaþýk 80 bin misafir aðýrlayacaklarýný, farklý günlerde farklý sayýda misafirin Azerbaycan'a geleceðini ve gideceðini ifade eden Soltanov, þunlarý söyledi:

"Bir günde yaklaþýk 40 bin misafiri aðýrlayacak altyapýmýz var. Dünyanýn tüm devlet baþkanlarýna davet gönderildi. 50'den fazla devlet ve hükümet baþkaný katýlacaðýný teyit etti. Bu rakamýn artacaðýný bekliyoruz. Ermenistan da davet edildi.

COP 29, Azerbaycan'ýn bugüne kadar ev sahipliði yaptýðý herhangi uluslararasý etkinlikle kýyaslanamayacak düzeyde bir etkinlik olacak. Ýklim müzakerelerine liderlik edeceðiz ve ülke olarak bu husustaki faaliyetlerimizi ortaya koyacaðýz. Azerbaycan'ýn misafirperverliðini göstereceðiz. Devlet kurumlarý, þirketler ve sivil toplum kuruluþlarýnýn koordineli faaliyeti ile kaliteli organizasyon hayata geçireceðiz. COP 29'un baþarýlý olamama ihtimali yok."

  • BM COP 29
  • uluslararasý organizasyon
  • enerji sürdürülebilirliði