Ermenistan kararýný verdi: Kolektif Güvenlik Anlaþmasý Örgütü üyeliðini dondurdu
ABONE OL

Yirmi yýlý aþkýn bir süredir Moskova liderliðindeki askeri ittifakýn bir parçasý olan Ermenistan, Vladimir Putin yönetimindeki Rusya'yla giderek büyüyen anlaþmazlýðýn bir sonucu olarak üyeliðini fiilen askýya aldý.

Paþinyan, eski Sovyet ülkelerinden oluþan CSTO'nun "Ermenistan'a karþý güvenlik yükümlülüklerini yerine getirmediðini" belirtti. "Bu durum sonuçsuz kalamazdý. Bunun sonucu da pratikte CSTO'ya katýlýmýmýzý dondurmuþ olmamýzdýr" diyen Paþinyan, Moskova'yý ittifak üyesi olmayan komþu ülke Azerbaycan'la yaþanan çatýþmaya müdahale etmemekle suçladý.

Eylül ayýnda Azerbaycan'ýn Erivan destekli Daðlýk Karabað bölgesini geri almak için baþlattýðý saldýrý 100.000 Ermeni'nin göçüne yol açýnca gerilim doruða çýktý. Moskova bölgede bir barýþ gücü konuþlandýrmýþtý ancak bu güç saldýrý öncesinde mevzilerini terk etti.

Günler önce POLITICO'ya verdiði demeçte Paþinyan, Moskova'nýn misyonunun baþarýsýz olduðunu ve "Ukrayna'daki olaylarýn bir sonucu olarak, Rusya'nýn yeteneklerinin deðiþtiðini", ortaklarýný savunmaya daha az istekli ya da muktedir hale geldiðini söyledi. Paþinyan, Ermenistan'ýn þu anda AB ve ABD ile birlikte bir dizi demokratik reform gerçekleþtirmek ve demokrasisini güçlendirmek için çalýþtýðýný da sözlerine ekledi.

Baþbakanýn son açýklamalarý, Fransa Silahlý Kuvvetler Bakaný Sébastien Lecornu'nun Cuma günü Ermenistan'ý ziyaret ederek radar ekipmanlarý ve gece görüþ gözlüklerini içeren yeni silah anlaþmalarý paketini açýklayacaðý sýrada geldi.

Ancak bir AB sýnýr misyonuna ev sahipliði yapmasýna raðmen Ermenistan'da binlerce Rus askeri konuþlanmýþ durumda ve sýnýrlarý Moskova'nýn güvenlik güçleri tarafýndan kontrol ediliyor. Paþinyan daha önce Rusya ile yapýlan bu anlaþmalarýn sona erdirilebileceðini ima etmiþ olsa da, Ermenistan'ýn CSTO üyeliðinin "farklý bir yasal-sözleþmeli sistem" olduðu konusunda uyarýda bulundu.