Ermenistan'dan Türkiye açýklamasý: Sýnýrýn üçüncü ülke vatandaþlarýna açýlmasý için teklif deðerlendiriliyor
ABONE OL

Ermenistan ve Azerbaycan, yaklaþýk 30 yýl Ermenistan'ýn iþgali altýnda bulunan Karabað ve çevresindeki illerin Azerbaycan tarafýndan kurtarýlmasýnýn ardýndan geçtiðimiz yýl barýþ görüþmeleri yürütmüþtü. Gergin bir þekilde yürütülen görüþmelere iliþkin son açýklama Ermenistan Cumhurbaþkaný Haçaturyan'dan geldi.

16 MADDENÝN ÝMZALANMASI BEKLENTÝSÝ

Cumhurbaþkaný Haçaturyan, Erivan'ýn Azerbaycan'ýn 11-22 Kasým tarihlerinde Bakü'nün ev sahipliði yapacaðý COP29 Ýklim Deðiþikliði Konferansý'ndan önce barýþ anlaþmasýnýn 16 maddesini imzalayacaðýný umduðunu söyledi. Katýldýðý Hamburg Sürdürülebilirlik Konferansý'nda oturum aralarýnda konuþan Haçaturyan, "Sadece biz olsaydýk, hemen þimdi bugün imzalayabilirdik. Ancak bu noktaya er ya da geç ulaþacaðýmýzý umuyoruz" dedi. Ermenistan Cumhurbaþkaný Haçaturyan, Azerbaycanlý yetkililerle müzakere aþamasýnda olan bazý maddeler de olduðunu sözlerine ekledi.

Azerbaycan, Ermenistan'ýn barýþ anlaþmasýný imzalamadan önce Karabað ile yeniden birleþmeye yönelik madde bulunmamasý gerektiðini ifade ediyor. Ermenistan, barýþ sürecinin bir parçasý olarak 1990'larýn baþýndan beri iþgal altýnda tuttuðu Azerbaycan'a ait bazý köylerden çekilmiþti.

ERMENÝSTAN-TÜRKÝYE ÝLÝÞKÝLERÝ

Haçaturyan ayrýca, Türkiye ile görüþmelere deðinerek, görüþmelerin iyi gittiðini söyledi. Ýki ülke arasýndaki sýnýrýn üçüncü ülke vatandaþlarýna ve diplomatik pasaportu olanlara açýlmasý için bir teklifin deðerlendirildiðini söyleyen Ermenistan Cumhurbaþkaný, "Bu adým, diplomatik iliþkilerin gerçeðe dönüþtüðünün bir iþareti olacak" dedi.