Ermenistan'dan Türkiye itirafý: Geç bile kaldýk
ABONE OL

Resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ýn baþkenti Tiflis'e gelen Ermenistan Dýþiþleri Bakaný Ararat Mirzoyan, Gürcistan Dýþiþleri Bakaný Ýlia Darçiaþvili ile bir araya geldi.

Darçiaþvili ile Mirzoyan ikili görüþmelerin ardýndan ortak basýn toplantýsýný düzenledi.

Darçiaþvili konuþmasýnda, Ermenistan Dýþiþleri Bakaný Mirzoyan'ý Tiflis'e aðýrlamaktan memnuniyet duyduðunu ifade etti.

Ýki ülke arasýnda asýrlar boyunca komþuluk iliþkilerin geliþtiðini kaydeden Darçiaþvili, birkaç ay önce ülkeler arasýnda imzalanan stratejik ortaklýk deklarasyonu sayesinde iliþkilerin yeni bir aþamaya geçtiðini belirterek þunlarý kaydetti:

"Stratejik ortaklýk deklarasyonu imzalanmasýyla ikili iþbirliðimizin niteliksel olarak yeni bir düzeye taþýndýðýný belirtmek gerekir. Bu yeni aþama, çok taraflý iþbirliðimizde bir dönüm noktasý oldu."

Darçiaþvili, Gürcistan ve Ermenistan'ýn karþýlýklý olarak toprak bütünlüðü ve egemenliklerini somut biçimde desteklediklerini ifade etti.

Bölgesel istikrar ve güvenliðin güçlendirilmesi yönünde Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki iliþkilerin düzeltilmesine katký saðlamaya hazýr olduklarýný aktaran Darçiaþvili, þu ifadeleri kullandý:

"Komþularýmýzýn ihtiyaçlarý ve imkanlarýmýz ölçüsünde bölgede yapýcý diyaloðun, istikrarýn ve barýþýn geliþtirilmesine katkýda bulunmaya devam etmeye hazýrýz. Ermenistan ile Azerbaycan arasýnda devlet sýnýrlarýnýn belirlenmesi sürecinin baþlatýlmasý yönünde barýþçýl bir þekilde alýnan tarihi kararý memnuniyetle karþýlýyor, Ermenistan ile Azerbaycan arasýndaki barýþ anlaþmasý sürecinin olumlu dinamiðini sürdüreceðini umuyorum."

Bakan Darçiaþvili, Almanya'da düzenlenen Avrupa Futbol Þampiyonasý'na (EURO 2024) katýlan Gürcistan Milli Futbol Takýmý'ný desteklediði için Ermenistan halkýna teþekkür etti.

Ermenistan Dýþiþleri Bakaný Mirzoyan da Gürcistan ile ülkesi arasýndaki iliþkilerin birçok alanda hýzlý þekilde geliþmeye devam ettiðini belirtti.

Gürcistan'ýn Avrupa Birliði (AB) ile entegrasyonu sürecine deðinen Mirzoyan, Ermenistan'ýn da AB ile iþbirliði yaptýðýna iþaret ederek "Ermenistan Cumhuriyeti'nin de Avrupa Birliði ile iliþkileri olduðunu, (AB ile) yeni bir gündemin oluþtuðunu, vizyon ve bakýþ açýlarýmýzý size anlatmak istiyorum. Bu iliþki baðlamýnda daha önce keþfedilmemiþ yönlerimiz var." diye konuþtu.

- ERMENÝSTAN-TÜRKÝYE ÝLÝÞKÝLERÝ

Mirzoyan konuþmasýnda, Türkiye ile Gürcistan ve diðer sýnýr komþusu ülkeleriyle iliþkileri geliþtirmenin önemine deðindi.

Ermenistan olarak Türkiye ile iliþkilerin normalleþmesi yönünde saðlýklý bir diyalog yürüttüklerini aktaran Mirzoyan, "Ermenistan, Türkiye ile iliþkilerini tam anlamýyla düzenlemeye ve ayrýca diplomatik iliþkileri kurmaya hazýr. Bu konuda anlaþmalarýmýz var ve bu konuda ilerliyoruz. Türkiye ile saðlýklý bir diyaloðumuz var ve bunun gecikmiþ olduðunu biliyoruz." ifadelerini kullandý.

- AZERBAYCAN ÝLE ERMENÝSTAN ARASINDA BARIÞ ANLAÞMASININ ÝMZALANMA SÜRECÝ

Konuþmasýnda, Ermenistan ile Azerbaycan arasýnda yürütülen barýþ anlaþmasýna deðinen Mirzoyan, yoðun bir çalýþma yapýlmasý durumunda anlaþmanýn bir ay sonra imzalanmasý için hazýr olduðunu dile getirerek "Ermenistan, (Azerbaycan ile) barýþ anlaþmasýna olumlu bakýyor. Bu, çok þeffaf bir süreç. Bir aylýk yoðun çalýþmayla bu süreci tamamlayýp Azerbaycan'la bu önemli anlaþmayý imzalayabiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.