Lübnan’ın başkentinde önceki gün yapılan bombalı saldırıdan Suriye hükümeti sorumlu tutulmaya başlandı. Lübnan’da Suriye karşıtı siyasetçiler, ülkenin iç istihbarat servisinin başındaki Wissam el Hassan’ın da aralarında bulunduğu sekiz kişinin ölümüne yol açan saldırıdan Şam’ı sorumlu tuttu. Ülkenin güçlü siyasi kişisi ve Esad karşıtı Saad Hariri, “Saldırının ardında Beşar Esad var. Lübnan halkı bu olaya sessiz kalmayacak. Ben bu olaya sessiz kalmayacağım” dedi.
‘Şam siyasi suikastlerde uzman’
Dürzi lider Velid Canbulat da saldırının arkasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın olduğunu öne sürüp, “Suriye siyasi suikastlerde uzman” yorumun yaparken, Suriye Enformasyon Bakanı ise, saldırıyı “alçakça düzenlenmiş bir terör eylemi” diye niteleyerek kınadı. Patlama sonrası Hariri’nin başında olduğu muhalefet koalisyonu Lübnan hükümetini hemen istifaya çağırdı. Bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırı cuma günü Saad Hariri’nin 14 Mart Koalisyonu adlı hareketinin genel merkezinin yakınlarında bulunan bir caddede meydana gelmişti.
Ülke siyasi krizin eşiğinden döndü
Lübnan'da cuma akşamı iç istihbarat servisi başkanını Wissam el Hassan’ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından ülkede siyasi kriz yaşandı. Lübnan’da Bakanlar Kurulu olağanüstü toplanırken, Başbakan Necib Mikatı yaşananlardan sonra istifasını Cumhurbaşkanı Michel Süleyman'a sundu. Cumhurbaşkanı Süleyman'ın istifayı kabul etmediği, Başbakan Mikati'den bir süre daha görevinde kalmasını istediği belirtildi. Başbakan Necib Mikati, ülkenin çıkarı için görevde kalmayı kabul ettiğini ifade ederek, Lübnan'da yaşayan halkların birarada, güçlü ve güvenli olması gerektiğini vurgulayıp, sorumluları bulacaklarını söyledi.
Muhalefet, hükümetin istifasını istedi
Lübnan’da muhalefeti temsil eden 14 Mart İttifakı, 8 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı sonrasında, hükümetin istifasını istedi. Saldırının ardından acil olarak toplanan 14 Mart İttifakı, toplantı sonrasında yayımladığı bildiride, ‘’Visam el-Hasan’ın öldürülmesindeki nedenlerden biri Lübnan’ı büyük bir fitnenin içine çekmektir. Saldırı Suriye rejimi, bölgesel müttefikleri ve ülkedeki uzantıları eksenli olarak gerçekleştirilmiştir’’ ifadelerine yer verildi. Bildiride, ülke istikrarının bozulmasını hedeflediği belirtilen saldırının siyasi sorumlusu olarak görülen hükümet ve Başbakan istifaya davet edilirken, Hasan suikastinin Refik Hariri suikastinden farklı olmadığı ifade edildi.
Washington: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beyrut’ta düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınadı. Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’ABD, Beyrut’un Eşrefiye semtinde meydana gelen terör eylemini şiddetle kınamaktadır’’ ifadesini kullandı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevdiklerine başsağlığı dileyen Clinton, şunları kaydetti: ‘’Lübnan’ın güvenliği ve halkının güçlü savunucusu olan İç Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Vissam el-Hasan’a yönelik suikast, Lübnan’ın istikrarına zarar verme çabasına devam edenlerin olduğuna dair tehlikeli bir işaret. Lübnan, geçmişinin faslını kapamalı ve siyasi suikastler ile diğer siyasi güdümlü şiddetin cezasız kalmasına son vermeli. Tüm tarafları itidalli olmaya ve Lübnan’ın istikrarına saygı göstermeye çağırıyoruz.