Esed rejimi yine sivilleri hedef aldý: 4 ölü
ABONE OL

Ýdlib'in güney doðusundaki Serakýb ilçesinde konuþlu Esed rejimi ordusu ve Ýran destekli terörist gruplardan oluþan rejim güçlerinin, Ýdlib kent merkezine karadan karaya atýþ yapýlan silahlarla saldýrdý.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarýndan alýnan bilgiye göre, Ýdlib kent merkezine yapýlan saldýrýda ilk belirlemelere göre biri kadýn, biri çocuk olmak üzere 4 sivil hayatýný kaybetti, 2 sivil yaralandý.

Yaralýlar, çevredeki hastanelere kaldýrýldý.

Öte yandan Rusya'ya ait savaþ uçaklarýnýn gün içinde Ýdlib'in Marat Mýsrýn beldesindeki bir kampa düzenlediði hava saldýrýsýnda 4 sivil yaralanmýþtý.

- Ýdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Ýran arasýnda 4-5 Mayýs 2017'de gerçekleþen Astana toplantýsýnda, Ýdlib ve komþu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazý bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baþkent Þam'daki Doðu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliði azaltma bölgesi" oluþturuldu ancak rejim ve Ýran destekli teröristler, Rusya'nýn hava desteðiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Ýdlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateþkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardý.

Rusya ve rejim güçleri, Mayýs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara baþladý ve Ýdlib Gerginliði Azaltma Bölgesi içinde çok sayýda büyük yerleþimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasýnda 5 Mart 2020'de Moskova'da yeni bir mutabakat saðlandý.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiði ateþkes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklaþýk 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldýrýlarýnda Türkiye sýnýrýna yakýn bölgelere göç etmek zorunda kaldý.