Eski General Wolters: Trump'ýn CENTCOM-PKK/YPG ortaklýðýný incelemesini bekliyorum
ABONE OL

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulunun (DEÝK) Ýstanbul'da düzenlediði panele katýlan Wolters, panelin ardýndan ABD'deki yeni Trump yönetiminin muhtemel dýþ politikasý hakkýnda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Wolters, Trump yönetiminin, Ankara-Washington arasýnda, ABD'nin Suriye'de terör örgütü PKK/YPG ile ortaklýðýndan kaynaklanan sorunlara nasýl yaklaþacaðý hakkýndaki soruyu, "Bu alanda kapsamlý diyalog ya da son 6 ay boyunca çok fazla haber görmedim. Geçiþin bütünlüðü göz önüne alýndýðýnda, tüm bu alanlarýn olmasý gerektiði gibi samimi sürtüþmelere neden olma potansiyeline sahip olduðundan þüpheleniyorum ve potansiyel olarak rekabetten krize, çatýþmaya dönüþebilirler." þeklinde cevapladý.

Yeni Trump yönetiminin CENTCOM'un terör örgütü YPG/PKK ile kurduðu yakýn iþbirliðini kapsamlý þekilde incelemeye karar vermesi halinde bunu destekleyeceðini belirten Wolters, "(ABD'deki) Yeni yönetimin, CENTCOM'un þu anda bir politika olarak (PKK/YPG ile) sahip olduðu iliþkiyi incelemesini bekliyorum. Sonucun ne olacaðýný bilmiyorum ama CENTCOM'un PKK/YPG'ye iliþkin ne gördüðü, ABD'nin nerede durduðu, CENTCOM'un nereden baktýðý, Türkiye, NATO ve ABD Avrupa Komutanlýðýnýn (USEUCOM) nasýl devreye girdiði arasýnda bir diyalog olmasý gerektiðini biliyorum." dedi.

- NATO'NUN SAVUNMA HARCAMASI HEDEFÝ

Wolters, Trump yönetiminin, NATO'nun savunma harcamalarý hedefine yönelik politikasýný sürdüreceðine iþaret ederek bazý ülkelerin gayrisafi yurt içi hasýlalarýnýn (GSYÝH) yüzde 2'sini savunmaya ayýrma hedefine ulaþamamasý halinde Trump'ýn "sesini yükseltebileceðini" deðerlendirmesinde bulundu.

Trump'ýn NATO'nun yüzde 2'lik savunma harcamasý hedefini yükseltebileceðini öngören Wolters, "Bence bu, devam etmesi gereken bir politika. Baþkan Trump'ýn takýnmasý gereken tavýr da bu. Ýster yüzde 2 olsun, ister yüzde 2,5'in üzerinde bir rakam olsun. Yeni bir rakam ve buna baðlý bir zaman dilimi olacaðýný düþünüyorum." ifadelerini kullandý.

Wolters, NATO ülkelerinin savunma bakanlarýnýn da bu politikayý desteklediðini aktararak "Bunu savunuyorlar çünkü bu politika, ordularýnýn stratejik eðilimini iyileþtiriyor ve ülkelerini daha güçlü kýlýyor." diye konuþtu.

Ayrýca Wolters, Trump'ýn Rusya-Ukrayna Savaþý'na yönelik muhtemel politikasý hakkýnda þunlarý kaydetti:

"Bence deðiþecek olan þey, Baþkan Trump'ýn Rusya, Ukrayna ve çevre ülkeler arasýnda stratejik düzeyde meydana gelen diyalog konusunda daha aktif olacaðýdýr. (Trump) Çözüme bir an önce ulaþmak için daha fazla diyaloðu teþvik etmenin bir yolunu bulacaktýr. Planýnýn ne olduðunu bilmiyorum, birçok kiþi bundan bahsetti. Bu meseleyi çok kýsa bir süre içerisinde çözebileceðini öne sürdü. Bu çözümün parametrelerinin ne olduðunu bilmiyorum ama þunu biliyorum; yeni kabinesinden danýþmanlýk isteyecek, onlarý dinleyecek ve ortak bir karar verecekler."