Eski kadýn milletvekili Elahiyan'dan adaylýk baþvurusu: Ýran'da Cumhurbaþkaný Seçimi 28 Haziran'da yapýlacak
ABONE OL

Elahiyan, baþvuru sürecinin üçüncü gününde Ýçiþleri Bakanlýðýna gelerek adaylýðýný ilan etti.

Kayýt iþlemleri tamamlandýktan sonra düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþan Elahiyan, "Hükümetimin sloganý 'saðlýklý hükümet, saðlýklý ekonomi ve saðlýklý toplumdur." dedi.

Elahiyan, "Saðlýklý bir hükümet kendisini ülkedeki tüm iþlerin sorumlusu görmek yerine gençliðin kapasitesini kullanmalý ve bu yolla yeni bir yönetim biçimi sunmalýdýr." ifadelerini kullandý.

Týp doktoru olan Zohre Elahiyan, Ýran Meclisi'nin önceki döneminde Tahran, Rey, Þemiranat, Ýslamþehr ve Perdis seçim bölgelerinden milletvekili seçilmiþti. Meclis'te Ýnsan Haklarý Komisyonu Baþkaný olarak görev yapan Elahiyan, Þubat 2023'te Avrupa Birliði (AB) tarafýndan yaptýrým listesine alýnmýþtý.

Öte yandan Tahran Belediye Baþkaný Ali Rýza Zakani, din adamý ve siyasetçi Mustafa Mirtaceddini, Zahidan Milletvekili Fedahüseyn Maliki, eski Vali Habibullah Dehmerde de adaylýk baþvurusunda bulunurken seçim için toplam aday adayý sayýsý 17 oldu.

CUMHURBAÞKANI SEÇÝMÝ 28 HAZÝRAN'DA YAPILACAK

Ýran'da 2025'te yapýlmasý planlanan cumhurbaþkaný seçiminin, Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'nin 19 Mayýs'ta helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesinin ardýndan Anayasa'ya göre, 28 Haziran'da yapýlmasý kararý alýnmýþtý.

Seçimde aday olmak isteyenler 30 Mayýs'ta baþlamak üzere 5 gün süreyle Ýçiþleri Bakanlýðýna adaylýk baþvurusunda bulunabilecek.

Adaylýk baþvurusu yapan kiþilerin seçime katýlmak için "ehliyet" sahibi olup olmadýklarýna Anayasayý Koruyucular Konseyine baðlý Denetleme Heyeti karar verecek.

Konsey; Cumhurbaþkanlýðý, Ýran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katýlacak aday adaylarý, Anayasa'ya göre, "rejimin deðerlerine baðlýlýklarý" yönünden deðerlendiriyor.

Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in temsil ettiði "Velayet-i Fakih makamýna ve Ýslami deðerlere baðlýlýklarýnda kusur bulunan" kiþilerin adaylýklarý reddediliyor.