Eski Mısırlılar da modern hastalıklardan çok çekmiş!
ABONE OL

Bilim adamlarının açıklamalarına göre modern yaşam tarzları damar tıkanıklığına sebep olsa da uzun yaşama sahip olduğu düşünülen atalarımızda da aynı sağlıksız semptomlar bulunuyor.

3000 yıl önce yaşamış olan Mısırlılar dahil beş eski kültüre ait iyi korunmuş mumyaların, kalp hastalıklarına ait belirtiler taşıdığı gözlemlendi. Yüzlerce mumyanın CT (bilgisayar tomografisi) taraması sonucu pek çoğunda kalp krizlerine neden olan damar tıkanması, yağ tabakası nedeniyle damar daralması gibi rahatsızlıklar gösterdi.

Fakat doktorlar o zamanlar bu hastalığa neden olan şeylerin günümüzden farklı olması gerektiğini açıkladı.

Araştırmacılar 3.000 yıl önce yaşamış olan 76 Mısırlıyı, 2.000 yıl önceki Peruluları, 1.600 yıl önceki Yerli Amerika halkını, 500 yıl önce ki Moğollu küçük bir grubu ve 150 yıl önceki Aleut Adasından 5 insan bedenini inceledi.

Araştırmacılar inceledikleri mumyalarda yabani avcı, tarım ya da göçebe hayatı, inanılmaz sıcak veya aşırı soğuk nedeniyle kurumuş bedenlerde damar tıkanıklığını tespit etti.

Bulgular, insanlarda atalardan genetik miras yoluyla damar tıkanıklığı hastalığı olabileceğine işaret ediyor.

California'daki Long Beach Memorial Hastanesi doktoru Gregory Thomas, bu keşfin damar tıkanıklığının sadece obezite ya da sigara nedeniyle olmadığını görmemizi sağladığını söyledi