Eski NATO Genel Sekreteri Rasmussen: Trump'ýn söylemleri, NATO'nun kararlýlýðýný test etmek için Putin'e davet olur
ABONE OL

Rasmussen, Alman Tagesspiegel gazetesine yaptýðý açýklamada, "Batý, Ukrayna'ya daha hýzlý ve kapsamlý þekilde silah ve mühimmat tedarik etmeli ve savaþ ekonomisine geçmeli. Rusya'nýn, Ýran ve Kuzey Kore'nin yardýmýyla bizden daha fazla silah üretmesi, bizim için utanç verici." ifadesini kullandý.

Almanya'nýn Taurus füzelerinin teslimini reddetmesini eleþtiren Rasmussen, "Silah tedarikinin bu þekilde kýsýtlanmasýný saçma buluyorum. Rusya, kendi topraklarýndan füze fýrlatýrsa Ukrayna, bu mevzileri vurma fýrsatýna sahip olmalý. Kýrým Yarýmadasý'ný, Rusya ana karasýna baðlayan Kerç Köprüsü'nün neden hala ayakta olduðunu anlayamýyorum. Bu savaþýn bir an önce sona ermesi açýkça bizim çýkarýmýzadýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Rasmussen, Avrupa'da acilen savunma sanayinde üretim kapasitesinin artýrýlmasý gerektiðine iþaret ederek, Ukrayna için bunun hayati öneme sahip olduðunu vurguladý.

Almanya, Fransa ve Ýngiltere'nin Ukrayna ile ikili güvenlik anlaþmasý imzalamasýný öven Rasmussen, bunlarý Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in Batý'nýn desteðinin zayýfladýðý yönündeki iddiasýnýn açýkça reddedilmesi olarak gördüðünü belirtti.

- "MÜTTEFÝKLERÝNÝN TEPKÝSÝNDEN KORKUYOR"

Ukrayna'nýn NATO'ya katýlým konusuna da deðinen Rasmussen, Ukrayna'nýn NATO üyeliðine davet edilmesinin barýþýn yolunu açacaðýný savundu.

Rasmussen, "Batý, Putin'e açýkça þu mesajý vermiþ olacak, ne olursa olsun Ukrayna, ittifakýn bir parçasý olacak. Bu yüzden savaþmaya devam etmeye deðmez." ifadesini kullandý.

Ukrayna'nýn olasý NATO üyeliðinin, "Rusya ile NATO arasýnda savaþa yol açacaðý" iddiasýný gerçekçi bulmayan Rasmussen, "Putin, Ukrayna'nýn silahlarýnýn NATO ülkelerinden geldiðini çok iyi biliyor ama yine de NATO topraklarýna asla saldýrmadý çünkü müttefiklerinin tepkisinden korkuyor." yorumunu yaptý.

Rasmussen, Ukrayna'nýn NATO'ya üyeliðinin Rusya'ya önemli ders olacaðýný belirterek, Avrupa'nýn ihtiyacý olan þeyin, barýþý ve istikrarý saðlayacak yeni güvenlik mimarisi olduðuna, bunun için de Rusya'ya karþý siper olarak Ukrayna'ya ihtiyacýn bulunduðuna dikkati çekti.

- TRUMP'IN SÖYLEMLERÝ, NATO'NUN KARARLILIÐINI TEST ETMEK ÝÇÝN PUTÝN'E DAVET OLUR

Eski ABD Baþkaný Donald Trump'ýn ikinci kez baþkan olmasý senaryolarýna ve NATO ile ilgili düþüncelerine iliþkin Rasmussen, þu ifadeleri kullandý:

"Trump'a bir konuda hak vermek isterim. Onun sert söylemi, Avrupa'nýn gözünün açýlmasýna yardýmcý oldu. 31 Avrupalý müttefikten 18'i þu anda yüzde 2 hedefine ulaþýyor. Bu, NATO'yu askeri açýdan önemli ölçüde güçlendirdi ancak Trump'ýn artýk ABD'nin 5. maddeye baðlýlýðý konusunda þüphe uyandýrmasý NATO'yu siyasi anlamda inanýlmaz zayýflatýr. Bu aslýnda Trump'ýn baþkan olmasý durumunda bir saldýrý durumunda NATO'nun kararlýlýðýný test etmek için Putin'e bir davettir."

Rasmussen, 2008'de Bükreþ'teki NATO zirvesinde, Ukrayna ve Gürcistan'ýn üye olmasý gerektiðine karar verildiðini ama bunu gerçekleþtirmek için hiçbir þey yapýlmadýðýný, bunun çok yanlýþ olduðunu belirterek, hatalý davrandýklarý itirafýnda bulundu.

Rusya'nýn 2014'te Kýrým ve Donbas'ý iþgal etmesinden sonra Putin'e, Batý'nýn fazlasýyla zayýf mesaj gönderdiðini kaydeden Rasmussen, "Putin de Batý'da bölünme olduðunu yakýndan gözlemledi. Bazý ülkeler daha güçlü tepki istiyordu bazýlarý ise tereddütlüydü. Bu da Putin'in yanlýþ hesaplama yapmasýna yol açtý. 2014'te harekete geçme konusundaki tereddüdümüz 2022'de Rus iþgaline yol açtý." deðerlendirmesinde bulundu.