Eski Ürdün Baþbakaný'ndan ABD'nin veto kararýna sert tepki: Bu, akýl almaz bir þey
ABONE OL

El-Hasavne, "Birlikte Geliþmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler" temasýyla Ýstanbul'da düzenlenen TRT World Forum 2023'te, AA muhabirinin Gazze'de yaþananlara ve Türkiye-Ürdün iliþkilerine yönelik sorularýný yanýtladý.

Gazze'de mevcut durumun düzelmesi için uluslararasý toplumun atmasý gereken "pek çok belirgin adým" olduðuna iþaret eden El-Hasavne, Gazze'de acil insani ateþkes talep edilen karar tasarýsýný, BMGK'de ABD'nin veto ettiðini, Ýngiltere'nin ise "çekimser" kaldýðýný hatýrlattý.

El-Hasavne, ABD ve Ýngiltere'yi bu tutumlarý nedeniyle eleþtirerek, "Uluslararasý hukuk sisteminin birçok açýdan en büyük garantörlerinin, Gazze'de bu kadar kan dökülürken ve bu kadar çok masum insan öldürülürken Genel Sekreter'in ve dünya uluslarýnýn büyük çoðunluðu tarafýndan yapýlan ateþkes çaðrýsýný durdurmak için Konseydeki yetkilerini kullandýðý bir sistem düþünün. Bu, akýl almaz bir þey." ifadesini kullandý.

Türkiye ve Ürdün'ün Gazze'ye ulaþan yardýmlar konusunda koordinasyon saðlayabileceðini belirten el-Hasavne, "Ýsrailliler, su kaynaklarýna, yakýta saldýrdý, insanlarýn bunlarý kullanmasýný engelledi, artezyen kuyularýna, yiyeceklere, fabrikalara ve ekmeðe saldýrdý. Dolayýsýyla Gazze halký, ne kadar cesur olursa olsun çok büyük acýlar çekiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Gazze'deki durumu "Orta Çað'daki kuþatmalara" benzeten el-Hasavne, "Dolayýsýyla iki ülkenin (Türkiye ve Ürdün) yapabileceði çok þey var. Ýki hükümet arasýnda çok fazla iþbirliði ve istiþare olduðunu biliyorum." dedi.

"ÝKÝ NESÝL ÖNCE ÜRDÜN'DE PEK ÇOK ÝNSAN TÜRKÇE KONUÞUYORDU"

Türkiye ile Ürdün'ün "çok fazla ortak noktasý olduðuna" dikkati çeken el-Hasavne, iki ülke arasýndaki iliþkinin "her konuda güçlendiðini" söyledi.

El- Hasavne, iki ülkenin "dostluklarýndan" faydalanabileceði çok alan bulunduðunu vurgulayarak, "Ýki nesil önce Ürdün'de pek çok insan Türkçe konuþuyordu, Türklerle çok fazla yakýnlýðýmýz var, burada kendimizi evimizde hissediyoruz ve iliþkilerimiz iyi, umarým daha da geliþir. Hepimiz büyük Ýslam dünyasýnýn ve Orta Doðu'nun bir parçasýyýz. Bu dünya, bence þu anda dýþarýdan gelen pek çok tehdide maruz kalýyor." diye konuþtu.

TRT World Forum 2023'ün "çok iyi planlanmýþ, çok iyi organize edilmiþ ve yoðun katýlým saðlanan" bir etkinlik olduðunu belirten el-Hasavne, "Benim için Ýstanbul'da olmak her zaman bir zevk." dedi.

El-Hasavne, Ýstanbul'a "þehirlerin sultaný" dediklerini hatýrlatarak, "(TRT World Forum 2023) Bu, çok sancýlý zamanlarda, dünyanýn dört bir yanýndan gelen ve ayný mesleki ilgi alanlarýna sahip insanlarla görüþ alýþveriþinde bulunmak için de bir fýrsat. Sonuç olarak davet ve mükemmel düzenleme için minnettarým." ifadesini kullandý.

TRT WORLD FORUM 2023

Bölgesel ve küresel meselelerin derinlikli tartýþýlarak çözüm önerilerinin dikkate sunulduðu ve anlayýþ zemininin güçlendirildiði TRT World Forum 2023'te 10 açýk oturum ve 8 yuvarlak masa toplantýsý düzenlendi.

Farklý coðrafyalardan 100'e yakýn ülkeden 1000'in üzerinde katýlýmcý ile 150'nin üzerinde uluslararasý bilinirliði olan üst düzey konuþmacýnýn katýldýðý forumda, küresel iþbirliklerinden liderliðe, barýþ diplomasisinden gýda güvenliðine, enerji krizinden iklim deðiþikliðine, göçten Müslüman karþýtlýðýna, medya ve dijitalleþmeden dezenformasyona kadar tüm dünyayý ilgilendiren kritik konular ele alýndý.