Etiyopya Baþbakaný ile Sudan Egemenlik Konseyi Baþkaný arasýnda görüþme
ABONE OL

Egemenlik Konseyinden yapýlan açýklamaya göre Burhan, Etiyopya Baþbakaný Ahmed'in daveti üzerine gittiði baþkent Addis Ababa'da temaslarda bulundu.

Burhan ve Ahmed, görüþmede, ikili iliþkiler, Afrika Boynuzu'ndaki son durum ve bölgedeki genel geliþmeleri ele aldý.

Sudan hükümetinin ateþkes saðlama, savaþý sona erdirme ve ülkeye barýþ getirme çabalarý hakkýnda Etiyopya Baþbakaný'na bilgi veren Burhan, ülkenin içinde bulunduðu bu krize çözüm bulmak için Afrika Birliði'nin, Doðu Afrika'da Hükümetlerarasý Kalkýnma Otoritesi'nin (IGAD) ve Suudi Arabistan-ABD giriþimlerine deðindi.

Egemenlik Konseyi Baþkaný, Sudan ile Etiyopya arasýndaki "ebedi" iliþkilere dikkati çekerek, iki halkýn "ortak bir kaderle" birbirine baðlý olduðunu vurguladý ve bu iliþkilerin daha da güçlenmesini umduðunu ifade etti.

Etiyopya Baþbakaný Ahmed ise Burhan'ýn ziyaretinde duyduðu memnuniyeti dile getirerek, bunun "iki ülke arasýndaki ikili iliþkiler ve iþbirliði sürecinin güçlendirilmesi çerçevesinde gerçekleþtiðinin" altýný çizdi.

Ahmed, Sudan krizini çözmek ve savaþý sona erdirmek için önerilen giriþimlerin, ortak çabalarýn, desteðin ve entegrasyonun önemini vurguladý.

Öte yandan Burhan, Afrika Birliði Komisyonu Baþkaný Musa Faki'yi kabul ederek kendisiyle Sudan'daki durumu ve krizin çözümüne yönelik çabalarý görüþtü.

SUDAN ÝÇ SAVAÞI

Sudan'da 15 Nisan'da patlak veren iç savaþta taraflar, baþkent Hartum'un yaný sýra ülkenin batý ve güneybatýsýndaki 9 eyalette aðýr silahlarla çatýþmayý sürdürüyor.

HDK, iç savaþ öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamýþ askeri bir güçtü.

Çatýþmalarda, 10 bini aþkýn sivil hayatýný kaybetti, binlerce kiþi yaralandý.

Uluslararasý ateþkes ve müzakere giriþimleri, taraflarýn karþýlýklý ihlal suçlamalarý ve öne sürülen þartlarda anlaþamamalarý nedeniyle þu ana kadar baþarýsýz oldu.

  • Sudan leadership
  • Etiyopya meeting
  • African Union Baþkaný