Fas Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, Fas'ýn Ýran ile diplomatik iliþkilerini kesmesinin ardýndan Cezayir'in, Fas Büyükelçisi Hasan Abdulhalik'i Dýþiþleri Bakanlýðýna çaðýrmasýna tepki gösterildi.
Cezayir'in "düþmanca" tavrýndan üzüntü duyulduðu aktarýlan açýklamada, Fas'ýn bu tavra raðmen Cezayir halkýyla olan güçlü iliþkilerini korumaya ve iyi komþuluk ilkesi temelinde bunu geliþtirmeye devam edeceði kaydedildi.
"Cepheye eðitim, finans ve silah desteði veriyor"
Fas'ýn elinde, Hizbullah'ýn, Polisario Cephesi'ne askeri, siyasi ve medya alanýnda destek sunduðu konusunda kesin kanýtlar olduðuna iþaret edilen açýklamada, "Cezayir'in Batý Sahra sorununda oynadýðý rol ve Polisario Cephesi'ne verdiði destek söz konusu olduðunda bu ülkeyi dolaylý yollardan itham etmeye gerek olmadýðý, 1975'ten beri söz konusu cepheye eðitim, finans ve silah desteði verdiðinin bilindiði" ifade edildi.
Cezayir, Fas Dýþiþleri Bakaný Nasýr Burita'nýn önceki gün yaptýðý açýklamalarý protesto amacýyla dün Fas Büyükelçisi Abdulhalik'i Dýþiþleri Bakanlýðýna çaðýrmýþtý.
Fas Dýþiþleri Bakaný Nasýr Burita, "Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasýndaki iliþkinin ülke güvenliðini ve istikrarýný tehdit ettiði gerekçesiyle" önceki gün Ýran ile diplomatik iliþkilerin kesildiðini duyurmuþtu.
Burita, konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, Fas'ýn, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasýndaki iliþki sebebiyle Ýran'ýn baþkenti Tahran'daki elçiliðini kapatma kararý aldýðýný ve Ýran'ýn Rabat Büyükelçisinin de ülkeyi terk etmesini istediðini belirtmiþti.
Batý Sahra sorunu
Fas'ýn 1975'te eski Ýspanyol sömürgesi Batý Sahra'yý topraklarýna katmasýnýn ardýndan, Cezayir'in destek verdiði baðýmsýzlýk yanlýsý Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasýnda baþlayan gerginlik devam ediyor.
Fas, bölgenin kendi egemenliðinde kalmasý gerektiðini savunurken Polisario Cephesi, Batý Sahra'nýn baðýmsýz devlet olduðunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991'de Birleþmiþ Milletlerin (BM) ara buluculuðunda varýlan ateþkes anlaþmasýna kadar Fas güvenlik güçlerine karþý silahlý mücadele yürütüyordu. Ateþkes anlaþmasýndan bu yana Batý Sahra'nýn statüsüyle ilgili görüþmeler baþarýya ulaþamadý.