Etiyopya'da milli bayram kutlamalarýnda olaylar
ABONE OL

Baþkent Addis Ababa'ya 45 kilometre uzaklýktaki Dberzit kentindeki Hora Gölünün 5 kilometre yakýnýnda, Oromo kabilesinin düzenlediði milli bayram kutlamasýnda hükümet karþýtý sloganlarýn atýlmasý üzerine polis göstericilere müdahale etti.

Sayýlarý yüz binleri aþan kalabalýðý daðýtmak için göz yaþartýcý gaz kullanan güvenlik güçleri ile göstericiler arasýnda çýkan arbede sonucu izdiham yaþandýðý, çatýþmalardan kaçan binlerce göstericinin göle atladýðý ifade edildi.

Hükümet kaynaklarý, izdiham nedeniyle ilk belirlemelere göre 52 kiþinin hayatýný kaybettiðini açýkladý.

Etiyopya hükümetinin geçen yýl baþlattýðý Oromo eyaletindeki tarým arazilerini kamulaþtýrarak baþkent Addis Ababa'nýn sýnýrlarýný geniþletme çalýþmasý sonucu, Oromo'da Aralýk 2015'ten Aðustos 2016'ya kadar hükümet karþýtý protestolar düzenlenmiþti.

Resmi verilere göre, bu protestolarda yaklaþýk 200 kiþinin hayatýný kaybettiði ifade edilirken, uluslararasý insan haklarý kuruluþlarý bu sayýnýn çok daha fazla olduðunu iddia ediyor.

Oromo eyaletinde nüfus etnik Oromolar'dan oluþuyor. Etiyopya'nýn 90 milyonluk nüfusunun yaklaþýk 35 milyonunu Oromolar oluþturuyor.