ABD'deki terör örgütü FETÖ yönetimi sarsýldý!
ABONE OL

15 Temmuz darbe giriþiminden sonra Türkiye'deki, eðitim, medya ve ticari kuruluþlarý kapatýlan ve her türlü faaliyeti yasaklanan FETÖ, bu kurumlardan topladýðý merkez payýnýn yanýnda örgütün tüm organizasyonlarda çalýþanlardan yaptýðý kesintilerden ve esnaf yapýlanmasýndan toplanan himmet yardýmlarýný da kaybedince ekonomik olarak toparlanamadý.

Türkiye'nin dýþýnda, dünyanýn dört bir yanýndan yýllarca düzenli toplanarak örgütün Pensilvanya'daki merkezine gönderilen himmet paralarýnýn ve bir çeþit kurumlar vergisi gibi toplanan yüzde 15 paylarýnýn eskisi gibi tedarik edilememesi, terör örgütünde baþ gösteren yönetim sýkýntýlarýný da beraberinde getirdi.

17-25 Aralýk süreciyle baþlayýp darbe teþebbüsünün yapýldýðý 2016'ya kadar uzanan süreçte ABD'de yaptýðý faaliyetleri kýsýtlama yoluna giden örgüt, söz konusu dönemde, New Jersey'deki Ebru TV ismiyle Ýngilizce yayýn yapan televizyonun da ekranýný karartmak zorunda kalmýþtý.

ABD'de 2011'den sonra günlük daðýtýmýný býrakarak haftalýða dönen ve 2012'den itibaren baskýya tamamen son veren örgütün gazetesi Zaman ise daha sonraki süreçte internet yayýnýna bile son vermiþti.

- TÜRKÇE OLÝMPÝYATLARI ADINDAN "TÜRKÇE" KELÝMESÝNÝ ÇIKARDI

FETÖ'nün Türk toplumunun milli duygularýný sömürmek için düzenlediði faaliyetlerden biri olan ve yýllardýr kesintisiz yapýlan Türkçe Olimpiyatlarý'nýn çoðu, 17-25 Aralýk sonrasý iptal edilerek Teksas ve New York gibi bazý merkezlerde devam etti. Ayný süreçte adýndan "Türkçe" ifadesi çýkarýlan organizasyonlarýn "Uluslararasý Dil ve Kültür Festivali" þeklinde adlandýrýlmasý dikkati çekti.

Türk þirketlerinden destek alamayan örgüt, olimpiyatlarýn adýndan sadece Türkçe ifadesini çýkarmakla kalmayýp, içeriðini de daha kozmopolit bir yapýya dönüþtürerek Türk kimliðinden uzaklaþýrdý.

En son 2019'da yapýlan festivalin 2 ana sponsorundan birinin FETÖ'nün ABD'deki ekran yüzü basketbolcu Enes Kanter'in kurduðu Enes Kanter Foundation ve ikincisinin de bir diðer FETÖ'cü þirket olmasý da dikkatlerden kaçmadý.

- "MUAVENET" PROJESÝ TUTMADI

Büyük firma sponsorlarý ve iþ adamlarýnýn desteðini kaybeden örgüt, darbe sonrasý iþini kaybeden üyeleri için FETÖ'nün Pensilvanya'daki merkezinden idare edilmek üzere "Muavenet" adý altýnda yardým sandýðý oluþturarak kendi tabaný ve kurumlarýndan elde ettiði gelirleri artýrma çabasýna girdi.

FETÖ firarisi gazeteci Ahmet Dönmez'in, Cevdet Türkyolu ve Mustafa Özcan gibi isimlerin örgüt paralarý ile þahsi servet yapmalarýna tepki göstermesi üzerine bu yardým sandýðý projesi amacýna ulaþamazken sosyal medya üzerinden örgüt içi yolsuzluk konusunda yapýlan tartýþmalarýn giderek büyüdüðü görüldü.

Öte yandan Fetullah Gülen'den sonra örgütü ve parasal kaynaklarý kimin yöneteceði tartýþmasý giderek büyüdü. ABD'nin bazý bölgelerinde ve bir kýsým Avrupa ülkelerinde örgüt üyelerinin lokal yapýlanmalara gittiði, kendi içlerinde "daha þeffaf ve demokratik" yapýlar kurduklarýný duyurmalarý, bundan sonra Pensilvanya'nýn her söylediðini kabul etmeyecekleri, kendi kaderlerini tayin edecekleri þeklinde algýlandý.

- MUSTAFA ÖZCAN'IN "YÜZDE 15 KASASI"

Firari Dönmez'in, hazýrladýðý yazý dizisinde, Mustafa Özcan'ýn tüm ülkelerdeki FETÖ kurumlarýndan elde edilen gelirin yüzde 15'ini ve örgütün üyelerinin maaþlarýnýn yüzde 10'unu alarak bir kasada toplattýðý ve konuyu bilenlerin buna "Yüzde 15 kasasý" ismi verdiði bilgisini paylaþtý.

Bu yüzdelerin örgüt içinde kurumlar vergisi ve þahsi vergi gibi görüldüðünü belirten Dönmez, þu ifadeleri kullandý:

"Bölge imamlarý, il imamlarý ve birim sorumlularý her ay düzenli olarak bütün illerde ve birimlerde toplanan gelirin yüzde 15 payýný merkez kasaya aktarýyordu. Maaþlardan 'himmet' olarak toplanan yüzde 10'lar da bu kasada toplanýyordu. Sadece yurt içi de deðil. Avrupa'da toplanan himmetlerin, baðýþlarýn veya diðer gelirlerin de belli yüzdeleri Özcan'ýn kontrolündeki bu kasaya kalýyordu. Avrupa'dan bu kasaya aktarýlan paralarýn, yýllýk ortalama 3 milyon avro olduðu belirtiliyor."

Dönmez'in verdiði rakama bakýldýðýnda, tabandan eskisi gibi para toplayamayan örgüt merkezinin ne kadar büyük maddi kayýp yaþadýðý ortaya çýkýyor.

- KURBANLARIN KESÝLMEDÝÐÝNÝN ORTAYA ÇIKMASI, BAÐIÞLARI BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALTTI

FETÖ'cü Ahmet Dönmez'in Mustafa Özcan'a yönelik iddialara yer verdiði yazýsýndaki itiraf niteliðindeki açýklamalarda, örgütün her yýl dini duygularýný sömürdüðü yüz binlerce üyeden topladýðý kurban paralarýnýn bir kýsmýnýn ayrýlýp, ABD'deki merkeze gönderildiði bilgisini paylaþarak þunlarý kaydetti:

"Mesela sadece 2006 yýlýnda Etiyopya'da tam 40 bin kurbanýn kesilmediði, kesilmiþ gibi tevillere gidildiði ve bu paralarýn belli kýsmý baþka harcamalara giderken ilgili oranýn da merkezi kasaya aktarýldýðý ileri sürülüyor. Bir cemaat görevlisi o yýl aldýðý bir duyum üzerine bu iddialarý özellikle araþtýrýyor ve söylentilerin üzerine gidiyor. Sonuçta yukarýda anlattýðým gerçeði ortaya çýkarýyor. Yýllarca bu organizasyonlar içerisinde yer almýþ ayný yetkili, sadece Afrika üzerinden elde edilen kurban 'karlarýnýn' yani gerçek hisse tutarýndan arta kalan meblaðýn yýllar içerisinde 100 milyon avroyu geçtiðini bildiriyor. Ayný kiþi, bunun hesabýný sormak üzere çok uzun süre uðraþmasýna raðmen hiçbir sonuç alamayýnca sýrf bu nedenle hiyerarþi ile yollarýný ayýrdýðýný da özellikle vurguluyor."

ABD'nin New York ve New Jersey eyaletlerinde yaþayan bazý Türk vatandaþlarý da kurbanlarýn hepsinin kesilmediðine inandýklarýný, yaþadýklarý bir olayla anladýklarýný ifade etti.

Ýsmini vermek istemeyen bir Türk, kurbanlarýný kesmeleri için vekalet verdikleri FETÖ üyesi dernekten Kurban Bayramý'nýn ilk günü öðlen saatlerinde telefon aldýklarýný ve kendilerine "Etler geldi, isterseniz alabilirsiniz." denildiðini aktardý.

Söz konusu vatandaþ, daha önce kendilerine isterlerse kestirecekleri kurbanýn 3'te 1 oranýnda etini alabilecekleri, kalanýnýn hayýr için daðýtýlacaðýnýn söylendiðini, ancak bayram günü aldýklarý telefonda özellikle "kurban" kelimesinin zikredilmediðini, sadece "et" denilerek takiye yapýldýðýný fark ettiklerini belirtti.

Öte yandan ABD yapýlanmasýný güçlendirmek isteyen FETÖ'nün, darbe sonrasý Türkiye'den yanýnda yüklü miktarda paralarla kaçtýðý söylenen örgüt üyeleriyle bulunduklarý eyaletteki esnaflarý iþ ortaðý yaparak hem bu kiþilerin vatandaþlýk süreçlerini hýzlandýrma hem de himmet zincirine yeni halkalar ekleme yolunu denediði kaydedildi.