Filistin Baþbakaný Iþtiyye: Netanyahu ölüm mekanizmasýný kullanýyor çünkü...
ABONE OL

Baþbakan Iþtiyye, Ýsrail'in Gazze Þeridi ile iþgal altýndaki Doðu Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya saldýrýlarýna iliþkin AA muhabirine geniþ açýklamalarda bulundu.

Ýsrail'in Gazze'de insanlýk suçu iþlediðine dikkati çeken Iþtiyye, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun kendi siyasi emelleri için "ölüm mekanizmasýný" kullandýðýný vurguladý.

Iþtiyye, "Ýsrail, Gazze Þeridi'nde katliam yapýyor. Netanyahu, Gazze Þeridi'nde insanlýk suçu iþleyip ölüm mekanizmasýný kullanarak bir sonraki Ýsrail hükümetinin önündeki siyasi tabloyu karmaþýklaþtýrmaya çalýþýyor." dedi.

Filistin topraklarýnda dökülen kanýn durdurulmasý için Filistin yönetiminin yoðun diplomasi yürüttüðünü belirten Iþtiyye, "Kardeþ Mýsýr ve Ürdün olmak üzere uluslararasý toplum taraflarýyla iletiþimimiz devam ediyor." ifadelerini kullandý.

Iþtiyye, Ürdün Dýþiþleri Bakaný Eymen es-Safedi ile Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas'ýn, aralarýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da bulunduðu birçok liderle görüþmeler gerçekleþtirdiðini aktardý.

- "KUDÜSLÜLER FANATÝK YAHUDÝLERÝN AKSA'YA BASKIN PLANINI ÇÖKERTTÝ"

Filistin Baþbakaný Iþtiyye, Ýsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya saldýrýlarý konusunda ise Kudüslülerin gösterdiði direniþten övgüyle söz etti.

Iþtiyye, "Filistinlilerin Kudüs ve Mescid-i Aksa baþta olmak üzere tüm Filistin topraklarýnda mukaddesatýmýzý savunmak için ortaya koyduðu mücadeleyi tebrik ediyorum." dedi.

Kudüs'ün Filistin davasýný yeniden alevlendirdiðine dikkati çeken Iþtiyye, "Kudüs, birliðimize vesile oldu. Kudüslüler fanatik Yahudilerin Aksa'ya baskýn planýný çökertti." diye konuþtu.

Iþtiyye, bugün Mýsýr'ýn baþkenti Kahire'de yapýlmasý planlanan Arap Birliði Dýþiþleri Bakanlarý olaðanüstü toplantýsýnda da Kudüs'teki Filistinlilerin mücadelesini güçlendirecek kararlar alýnmasý ve kýnama açýklamalarýndan vazgeçilmesi çaðrýsýnda bulundu.

Iþtiyye'nin AA muhabirine verdiði röportajýn geniþ hali daha sonra yayýmlanacak.

- KUDÜS VE GAZZE'DEKÝ OLAYLAR

Gazze Þeridi'ndeki Filistinli direniþ gruplarý, Ýsrail polisinin iþgal altýndaki Doðu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Þeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için dün yerel saatle 18.00'e kadar süre tanýmýþtý.

Ýsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Þeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniþ gruplarý Ýsrail'e çok sayýda roket fýrlatmýþtý.

Bunun üzerine de Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne yönelik "Surlarýn Muhafýzý" adý verilen askeri operasyon baþlatýldýðýný duyurmuþtu.

Ýsrail ordusunun saldýrýlarýnda 9'u çocuk, 1'i kadýn 25 Filistin þehit oldu, 115 kiþi yaralandý.