Filistin Devlet Baþkaný Abbas: Mescid-i Aksa Müslümanlara aittir
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda konuþan Abbas, Gazze'de yaþananlar, Ýsrail'in iþlediði suçlar, Uluslararasý Adalet Divanýnda 19 Temmuz'da alýnan istiþari görüþ ve akabinde BM Genel Kurulu'nda kabul edilen karar tasarýsý, dünya halklarýnýn Filistin'e verdiði destek ve Filistin yönetiminin Gazze'de savaþ sonrasýna dair taleplerini içeren görüþüne iliþkin açýklamalarda bulundu.

Konuþmasýna Gazze'nin yüzde 75'inin yýkýldýðýný ve tanýnmaz hale geldiðini, binlerce insanýn öldüðünü hatýrlatarak baþlayan Abbas, "Gazze ve Batý Þeria'da Ýsrail'in iþlediði suçlarý durdurun, çocuklarýn ve kadýnlarýn öldürülmesini, soykýrýmý ve Ýsrail'e silah göndermeyi durdurun. Bu çýlgýnlýk devam edemez." dedi.

"MESCÝD-Ý AKSA MÜSLÜMANLARA AÝTTÝR"

Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'da sinagog inþa etme çaðrýsýna deðinen Abbas, Mescid-i Aksa ve çevresinin Müslümanlara ait olduðunu ve bunun da Milletler Cemiyeti'nce 1930'da kabul edildiðini, þartlar ne olursa olsun bundan baþka bir þeyi kabul etmeyeceklerini vurguladý.

Ýþgal altýndaki Filistin devletinin infilak noktasýna geldiði konusunda daha önce pek çok kez uyarýda bulunduklarýný ve 7 Ekim'de de bu infilakýn gerçekleþtiðini söyleyen Abbas, iki devletli çözüm temelinde müzakere masasýna oturulmasý yönünde çaðrý yaptýklarýný ancak Ýsrail'in aklýn sesine kulak verecek yerde Gazze'de soykýrýma baþladýðýný ve halen uluslararasý toplumun gözü önünde savaþ suçu iþlemeye devam ettiðini söyledi.

Abbas, "Ýsrail þimdi de kardeþ Lübnan halkýna saldýrýyor. Ýsrail hükümeti Lübnan halkýna karþý soykýrým suçu iþliyor. Ýsrail'in Filistin ve Lübnan'daki savaþý durdurmasý gerekiyor." diye konuþtu.

FÝLÝSTÝN DESTEÐÝNE ÖVGÜ

Filistin Devlet Baþkaný Abbas, konuþmasýnda, Uluslararasý Adalet Divaný'nýn (UAD) 19 Temmuz'da Ýsrail'in Filistin topraklarýný iþgalini hukuka aykýrý ilan eden danýþma görüþüne binaen Filistin'in Birleþmiþ Milletler Genel Kuruluna sunduðu ve Ýsrail'in iþgal altýndaki topraklarda mevcudiyetini 12 ay içinde sonlandýrmasýný talep eden karar tasarýsý lehinde oy kullanan ülkelere teþekkür etti.

Filistin'e destek veren aktivistlere de teþekkür eden Abbas, "ABD ve Batýlý ülkeler dahil dünyanýn her yerinde Filistin'e destek gösterileri düzenleyenlere minnettarýz. Hayatlarýný tehlikeye atarak Filistin'e gelen aktivistlere de minnettarýz. Bu vesileyle Türk-ABD vatandaþý Ayþenur Ezgi Eygi'yi rahmetle anýyorum. Filistin halký, Ýsrail iþgal ordusunun þehit ettiði Ayþenur Haným'ýn duruþunu unutmayacaktýr." dedi.

SAVAÞ SONRASI GAZZE'NÝN DURUMU

Filistin yönetimi olarak Gazze'de savaþ sonrasýna iliþkin benimsedikleri görüþe iliþkin de bilgi veren Abbas, þöyle konuþtu:

"Savaþýn ertesi günü, Gazze, Batý Þeria ile Kudüs'te gaspçý Ýsraillilerin saldýrýlarýnýn tamamen durmasý, Ýsrail'in Gazze'den çekilmesi, Gazze'de tampon bölge kurulmamasý, halkýn tehcir edilmemesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi, insani yardýmlarýn acilen ve düzenli bir þekilde Gazze'ye girmesi, Birleþmiþ Milletler (BM) Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý (UNRWA) ile insani yardým kuruluþlarýnýn korunmasý, Filistinlilere uluslararasý koruma saðlanmasý, Filistin yönetiminin Gazze'de ve sýnýr kapýlarýnda tam yetke sahibi olmasý, Gazze'nin yeniden imarý, Filistin devletinin BM'de tam üye olmasý için uluslararasý destek toplanmasý ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'iþgalin 12 ay içinde sona ermesini öngören' karar tasarýsýnýn uygulanmasýný istiyoruz."

BM kürsüsünden dünyaya seslenen Abbas, Gazze'ye gidebilmeleri için BM'den bu konuda karar çýkmasýný ve Ýsrail'e baský yapýlmasýný istedi.

Abbas ayrýca, Gazze'ye giderken kendilerine katýlmak isteyen herkesi memnuniyetle karþýlayacaklarýný sözlerine ekledi.