''Filistin, insanlýðýn öldüðü yer''
ABONE OL

Sejfovic, gerçekleri kamuoyuna aktarmak amacýyla gittiði ve 19 gün kaldýðý bölgede Kudüs, Ramallah, Nablus, Cenin ve Eriha gibi kentlerinden yayýn yaparak Filistin'de yaþadýklarýný ve gazetecilik tecrübelerini Bosna Hersek'in baþkenti Saraybosna'daki meslektaþýyla paylaþtý.

Sahada birçok zorlukla karþýlaþtýðýný aktaran Sejfovic, "Amacýmýz sadece gerçeði göstermekti. Gazze'de uçaklarla yapýlanlar, Batý Þeria'da karadan yapýlýyor. 12'den fazla cenazeye katýldým. Aralarýnda Ýsrail'in saldýrýlarýnda ölen 4 çocuk vardý. Kameralar Gazze'ye dönükken benzer ve hatta aynýsý Batý Þeria'da da yaþanýyor." diye konuþtu.

Sejfovic, bölgede akreditasyonlarýný alýr almaz Ýsrail kanallarý aracýlýðýyla ne hakkýnda yayýn yapýp yapamayacaklarý yönünde "bilgilendirildiklerini" söyleyerek "Bizler gözlerimizle gördüklerimize tanýk olmaya gittik." ifadelerini kullandý.

- "ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'DEKÝ SALDIRILARI EN BÜYÜK SAVAÞLARDAN BÝRÝ"

Ýsrail'in Sderot ve Askalan kentlerinde de bulunduðunu anlatan Sejfovic, "Orada silahlanmýþ Ýsrail askerleri mevcut. Bir tepeden Ýsrail'in Gazze'yi sürekli nasýl bombaladýðýna þahit oluyorsunuz. Ýsrail kara operasyonu için hazýrlanýyor ancak bir þeylerin planlandýðý gibi gitmediði aþikar." deðerlendirmesini yaptý.

Sejfovic, þöyle devam etti:

"Gazze'deki meslektaþlarýmdan gelen görüntüler Ýsrail'in hedefinde kadýn, çocuk, hastane ve doktorlarýn olduðunu gösteriyor. Kýzýlhaç yetkilileriyle görüþme þansý da buldum. Onlar 4 doktorun yaþamýný yitirdiðini söyledi. Batý Þeria'da, Nablus'ta bilerek saðlýk ocaklarý vuruldu. Saðlýk çalýþanlarý ile gazeteciler de hedef oldu. Bazý gazeteciler ise tehdit mesajlarý aldý."

Ýsrailli yerlilerin medyaya karþý son derece olumsuz davranýþ sergilediðini söyleyen Sejfovic, hepsinin silahlý olduðunu belirtti.

Semir Sejfovic, Gazze'deki insanlarýn insani yardým olmadan susuz, elektriksiz ve açlýk içerisinde kapalý kaldýðýný vurgulayarak "Oradaki insanlarýn Batý ülkeleri ve medyasýnýn büyük desteðini alan silahlý güce karþý yapabilecekleri bir þeyleri yok. Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarý en büyük savaþlardan biri. Hayatýný kaybeden masum insanlarýn yanýnda buradaki en büyük kurban 'gazetecilik ve gerçeklik'." dedi.

- "BATI ÞERÝA'DA ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR"

Filistin halkýnýn kendilerini terk edilmiþ hissettiklerini aktaran Sejfovic, "Filistinliler oldukça misafirperver bir halk ancak hepsinde korku var. Batý Þeria'da çocuklar öldürülüyor. Ýsrail askeri geceleri insanlarýn evlerine silahlý giriyor." diye konuþtu.

AA muhabiri Sejfovic, Ukrayna'da da bulunduðunu anýmsatarak "Ukrayna ve Filistin'de sivillerin öldürülmesi ne yazýk ki medya ve uluslararasý toplumun ikiyüzlülüðünü gösterdi. Bir yanda Rusya'ya yaptýrým uygulayan, tamamen izole eden bir Batý varken diðer yanda Ýsrail'i yücelten, kurban resmi çizen bir Batý var." ifadelerini kullandý.

Filistin ve Ýsrail çatýþmasýnda büyük þaþkýnlýk yaþadýðýný ifade eden Sejfovic, sözlerini þöyle bitirdi:

"Filistin halkýna kimse yardým edemiyor. Savaþ suçlularýna iliþkin kanýtlar da var. Filistinlilere yapýlanlar bu zamana kadar Avrupa'dan Latin Amerika'ya, Orta Doðu'dan Ukrayna'da tanýk olduðum en insanlýk dýþý durum. Bir dönem Ukrayna'da gerçek, ölenlerin uluslararasý medya tarafýndan bir sayýya dönüþtürülmesiydi. Filistin ise insanlýðýn öldüðü yer."