Filistin: Ýsrail iki devletli çözümü yok etmeye çalýþmakta
ABONE OL

Büyükelçi Mustafa, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araþtýrmalarý Vakfý (SETA) tarafýndan düzenlenen "Bir Yýlýn Ardýndan Ýsrail'in Gazze Soykýrýmý ve Bölgesel Etkileri" baþlýklý konferansýn açýlýþýnda konuþtu.

Mustafa, Orta Doðu'da, Filistin ve Gazze Þeridi'nde çok feci olaylarýn yaþandýðýný belirterek, bu olaylarýn incelenmeyi ve üzerine konuþulmayý hak ettiðini söyledi.

Ýstikrar ve güvenliðin saðlanmasý gerektiðine iþaret eden Mustafa, Ýsrail'in saldýrýlarýnýn katliamlara ve savaþ suçlarýna yol açtýðýný gördüklerini dile getirdi.

Mustafa, Ýsrail'in saldýrýlarýyla baþlayan katliam ve suçlarýn durmadýðýný, tüm Orta Doðu'ya yayýlmaya devam ettiðini kaydederek, herkesin harekete geçmesi gerektiðini vurguladý.

Filistin halkýnýn yaþadýðý son yýlýn dramatik olduðunu ifade eden Mustafa, Gazze Þeridi'nin yeniden iþgal edilmesinin planlandýðýný ve tüm dünyayla iliþkisinin kesildiðini anlattý.

- "ÝNSANLIK YENÝ BÝR SINAVLA KARÞI KARÞIYA"

Mustafa, Gazze'de insanlarýn öldürülmekte olduðunu, 2 milyon kiþinin yerinden edildiðini belirterek, "Tüm dünya iki devletli çözümü konuþurken tek baþýna Ýsrail, bu çözümü yok etmeye, öldürmeye ve katletmeye çalýþmaktadýr." diye konuþtu.

Ýsrail'in Gazze'de yaptýðýný Batý Þeria'da da uyguladýðýný, yeni yerleþim bölgeleri inþa etmeye devam ettiðini, bunlarýn iki devletli çözümün baltalanmasý ve yok olmasýna yol açacaðýný dile getiren Mustafa, engellemelere raðmen özgür ve baðýmsýz Filistin devletini kurmaktan vazgeçmeyeceklerini, birçok ülke ve halklarýnýn Filistin devletine destek verdiðini ve algýlarýnýn deðiþtiðini ifade etti.

Ýsrail'in Lübnan'a da saldýrdýðýný, Ýran ile Ýsrail arasýndaki gerilimin arttýðýný aktaran Mustafa, Ýsrail durdurulmadýðý sürece bunun daha büyük etkileri olacaðýný ve bu ülkenin bölgede gerilimin sebebi olduðunu söyledi.

Mustafa, ABD'nin Ýsrail'e verdiði lojistik, siyasi, askeri alandaki büyük ve sürekli desteðinin Tel Aviv yönetimine güç verdiðine iþaret ederek, "Ýnsanlýk yeni bir sýnavla karþý karþýya. Ýstikrar ve güvenliðin saðlanmasý sadece Filistin halkýnýn haklarý verildikten, özgür ve baðýmsýz Filistin devleti kurulduktan sonra gerçekleþebilir." ifadelerini kullandý.

- "BÝRLEÞMÝÞ MÝLLETLER KAZANAN ÜLKELER ÝÇÝN KURULDU"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "dünya 5'ten büyüktür" sözüne atýfta bulunan Mustafa, Birleþmiþ Milletlerin yapýsýnýn adil olmadýðýný ve kazanan ülkelere hizmet için kurulduðunu vurguladý.

Mustafa, uluslararasý yapýnýn deðiþtirilmesi gerektiðine dikkati çekerek, "Daha adil bir dünyanýn inþa edilmesi için birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Türk halkýnýn ve kurumlarýnýn Filistin'in yanýnda yer almasý bizi onurlandýrýyor. Tüm topraklarýmýza sahip çýkacaðýz ve koruyacaðýz. Biz, zalimlerin karþýsýnda, mazlumlarýn yanýnda olacaðýz." þeklinde konuþtu.

- "YENÝ BÝR PARADÝGMAYLA MESELEYE YAKLAÞMAMIZ GEREKÝYOR"

SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miþ de son bir yýlda dünyanýn insanlýk tarihinin gördüðü en büyük vahþetlerden birine tanýklýk ettiðini dile getirdi.

Uluslararasý toplumun caydýrýcý yaptýrýmlarý uygulamaya koymak ve Gazze'deki soykýrýmý durdurmak için gerekli iradeyi ortaya koymamasýnýn bu vahim durumu derinleþtirdiðinin altýný çizen Miþ, þöyle devam etti:

"Mevcut küresel düzenin kurumlarý ve kurumsal yapý artýk sürdürülemez durumda. Mazlumun yanýnda, zalimin karþýsýnda durmak gerekirken mevcut sistemin soykýrýmcýnýn fiillerini cezalandýrmak bir yana neredeyse bu eylemlerden ötürü ödüllendirdiði bir tablo meydana geldi. Tüm bu yaþananlar daha adil bir dünyanýn inþasý için yeni bir paradigmayla meseleye yaklaþmamýz gerektiðini gözler önüne serdi."

Koordinatör Miþ, ABD'nin baþýný çektiði Batýlý kurumsallaþmýþ demokrasilerin ekseriyetinin hukuki ve ahlaki deðer yargýlarýný hiçe saymak pahasýna Ýsrail'e verdiði desteðin, Orta Doðu'da ya da daha geniþ anlamda küresel alandaki siyasal düzenin deðiþmesini engelleme ve statükoyu muhafaza etme çabasýyla açýklanabileceðini dile getirdi.

Batý merkezci düzenin sarsýlmasýný istemeyen bu güçlerin Gazzelilerin acýlarýna kulak týkayarak (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu ve kabinesinin saldýrgan tutumunu onaylamaktan bir an olsun geri durmadýðýný vurgulayan Miþ, þunlarý kaydetti:

"Uluslararasý sistemde kendisine istisnai bir konum tesis eden soykýrýmcý yönetim, Batýlý devletlerin kesintisiz desteðiyle fiili bir dokunulmazlýk elde etti. Ýsrail, kontrol ettiði topraklarda kendi emellerine hizmet edenler dýþýnda hiç kimseye yaþam hakký tanýmýyor. Soykýrýmcý yönetim gerilimi týrmandýrmak ve bölgesel savaþý tetiklemek için her türlü kýþkýrtýcý adýmý atmayý sürdürüyor. Ýsrail, Gazze ve Batý Þeria'nýn ardýndan Lübnan'da katliamlarýný devam ettiriyor. Her türlü diplomatik giriþimi ve müzakere sürecini baltalayan Ýsrail, katliamlarýna devam ederek bir yok ediþ stratejisini uygulamaya koyuyor."

Miþ, 7 Ekim 2023 sonrasý artýk Ýsrail'in argümanlarýnýn Batý kamuoyunu bile ikna etme noktasýnda yetersiz kaldýðýný söyledi.

Konferans kapsamýnda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü Öðretim Üyesi ve Insight Turkey Editörü Muhittin Ataman'ýn moderatörlüðünde, "Ýsrail'in Gazze Soykýrýmý ve Uluslararasý Hukuk" baþlýklý oturum yapýldý. Oturumda, Ankara Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Cavid Abdullahzade, Ankara Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer ve Milli Ýstihbarat Akademisi Öðretim Üyesi Fettullah Bayraktar konuþmacý olarak yer aldý.

SETA Güvenlik Araþtýrmacýsý Bilgehan Öztürk'ün moderatörlüðünde "7 Ekim Sonrasý Orta Doðu'nun Deðiþimi" baþlýklý ikinci oturumda da Ankara Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü Dr. Öðretim Üyesi Muhammed Hüseyin Mercan, Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkileri Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Abdulgani Bozkurt ve Kýrklareli Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesinden Dr. Öðretim Üyesi Taha Eðri konuþtu.